Lysande start för damlaget med seger mot starka Frankrike

Publicerad 13 november, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Inna Agrest blev den som slutligen avgjorde matchen mot Frankrike med säkert spel och i ett långt parti på sex timmar. Foto: : europeanchessclubcup2021.com.mk

Det blev en fantastisk start för vårt svenska damlag i Lag- EM i Slovenien då Frankrikes lag besegrades. Frankrike är rankad på sjätte plats av turneringens 31 lag, att jämföra med Sverige som nummer 21.

I förra Lag.-EM i Bautumi år 2019 inledde också Sverige med att möta Frankrike men förlorade då med stora siffror och tog bara två remier. Nu var allt annorlunda och en stark och övertygande seger för Sveriges del!

Pia Cramling vann i stor stil som vit mot Pauline Guichard. Pia var aldrig hotad och vann några bönder efter en taktisk finess och vann säkert med god teknik.

Jelena Andric spelade också säkert som vit mot Natasha Benmesbah. Jelena fick en stabil ställning och vann i mittspelet kvalité och också där en övertygande seger.

Det såg i ett tidigt skede ut som att Margarita Zaritovskaja skulle ta en snabb seger som svart mot sin högre rankade motståndare Andreea Naverotescu. Margarita spelade mycket snyggt och fick upp en angreppställning med vinstspel. Några inexakta drag gav dock tillfälle för motståndaren att avveckla ställningen och angreppet försvann, i stället hamnade Margarita i ett svårbehandlat slutspel och förlorade partiet.

Nu var matchen spännande och allt hängde på Inna Agrest som hade svart mot Sophie Milliet. Inna hamnade lite sämre efter öppninigen men kämpade bra och ställningen blev balanserad. Med tanke på matchens aktuella ställning försökte dock fransyskan vinna. Så pass att hon ,när alla bönder byttes bort och endast kungar och torn mot springare fanns på brädet, försöket vinna i en timmes tid. Det gick naturligtvis inte.

Man får vara tacksam för att 50-dragsregeln finns. Det vill säga att om en bonde inte flyttas blir partiet remi efter 50 drag. Så blev i detta fall i drag 108. Partiet förklades remi. Därmed var den svenska segern klar!

En mycket fin insats av vårt svenska damlag. Här nedan går det att spela igenom lagets partier:

I öppna klassen ställdes Sverige för tufft motstånd i form av fjärderankade Polen. Ett lag som med sin stjärna Jan-Krzysztof Duda, rankad 14 i världen – är en av segeraspiranterna till slutsegern. Det blev också en svårt match för Sveriges del som förlorade med 0,5 – 3, 5.

Den halva poängen stod Jung Min Seo för som vit mot Pawel Teclaf. Jung Min spelade upp en bra ställning med vinstschanser men ställningen mynnade så småningom ut i mer balanserat spel med remi som följd.

Partiet går att spela igenom här nedan :

Resultat

 • Rond 1, öppna klassen,
  Sverige–Polen:
  2528 Hillarp (svart)–2756 Duda (vit) 0-1
  2542 Blomqvist (v)–2634 Piorun (s) 0-1
  2479 L. Johansson (s)–2623 Moranda (v) 0-1
  2455 Seo (v)–2543 Teclaf (s) 0,5.-0,5
 • Rond 1, damklassen,
  Sverige–Frankrike:
  2457 Cramling (v)–2409 Guichard (s) 1-0
  2258 Agrest (s)–2418 Milliet (v) 0,5-0,5
  2041 Andric (v)–2256 Benmesbah (s) 1-0
  2040 Zaritovskaja (s)–2210 Naverotescu (v) 0-1

I rond 2 möter Sverige i öppna klassen Nordmakedonien. I damklassen möter Sverige Azerbajdzjan.

En spännande lördag med andra ord och det bjuds på sändning med kommentarer från Deniz Arman.

Den säningen går att föja på Sveriges Schackförbunds egen twitchkanal från 15.00 på länken nedan.

Se också på Twitch.


15.00 LIve öppna klassen 15.00 Live damklassen Resultat