Efter världsmästaren Magnus Carlsens och Hikaru Nakamuras numera världskända “Bongcloud-remi” (1.e4 e5 2.Ke2 Ke7) har världsschackförbundets generaldirektör Emil Sutovsky reagerat starkt.
Emil Sutovsky har gått så långt att han påminner om paragraf 12.1 i FIDE:s regelbok: “Spelarna får inte medverka till att vanhedra schackspelet”.
FIDE Handbook:
— Emilchess (@EmilSutovsky) March 15, 2021
12.1
The players shall take no action that will bring the game of chess into disrepute.
Ett av de syrliga svaren som Emil Sutovsky fick motta var:
Does this include lame tweets by FIDE representatives ?
— Steve Balboa (@steve__balboa) March 15, 2021
Den här gången ska vi inte gräva ner oss i nya “chess dramat” utan diskutera vidare om regeln 12.1 som Emil Sutovsky åberopar.
Sveriges domarprofil IA Tapio Tikkanen har själv sett “den odödliga Bongcloud-remin”. Vad anser han själv? Har Magnus Carlsen och Hikaru Nakamura vanhedrat schackspelet?
– Nej, det skulle jag inte vilja säga. De gjorde en kul grej av det, säger Tapio Tikkanen.
Tikkanen ser mer allvarligt på uppgjorda remier – men att det inte går att avdöma det i aktuella partiet.
– Detta spelades på nätet, och de har inte kunnat prata med varandra innan. Båda var nöjda med remi och det här var en rolig grej. Så det kan inte påstås vara en uppgjord remi.
Har du själv någon gång gått in som domare och avbrutit ett parti för att åberopa regel 12.1 “vanheder av schackspelet?”
– Nej, det har jag aldrig gjort. Däremot kan jag berätta att under ett SM i Falun för en del år sedan såg domaren där på plats att en uppgjord remi spelades. Han avdömde partiet 0–0. Men det var inte efter regeln 12.1. Partiet avdömdes som uppgjort.
Tapio Tikkanen tycker att domarens arbete mer handlar om att upptäcka bevisligen uppgjorda remier.
Säg att två spelare går in i remivarianten i till exempel Berlinförsvaret i spanskt parti – hur reagerar man som domare då?
– Ja, där måste man helt säkert veta att partiet var uppgjort före första draget för att gå in och agera. Men i ett parti är det mycket vanligt att en av spelarna efter ett tag väljer drag som leder in i en remivariant, och att motståndaren då tyst accepterar faktum.
– Att då gå in och döma att partiet är uppgjort på förhand blir omöjligt. Det går helt enkelt inte att bevisa.
Tapio Tikkanen ser ett nästan större problem med spelet längre in i partier, ja ända in i slutspelet.
– Att en av spelarna vägrar ta remi i en helt jämn ställning och i stället gör nonsensdrag. Det är inte fair play!
Ett exempel på det kan vara när spelarna bara har varsitt torn kvar. Det hände en av USA:s schackstjärnor Gata Kamsky för ett år sedan. Hans svordomar då trycktes till och med upp på kaffekoppar, vilket gjorde Gata Kamsky arg på Magnus Carlsen-ägda Chess 24.
Slutligen, kommer vi att se många “Bongcloud-remier” framöver?
– Haha. Nej, jag tror inte att det blir en ny trend, säger Tapio Tikkanen.