Historien bakom ”den odödliga Bongcloud-remin”

Publicerad 16 mars, 2021 av Ingemar Falk

1.e4 e5 2.Ke2 Ke7 syns på brädet och svartspelaren Hikaru Nakamura kan inte hålla sig för skratt när världsmästaren Magnus Carlsen valt Bongcloud attack i den sista grundomgången i Magnus Invitational. Foto: Chess 24

Hetaste snabbremin i schack just nu spelades på måndagskvällen i Magnus Invitational.

Världsmästaren Magnus Carlsen som var vit inledde med e4 och motståndaren Hikaru Nakamura – världens högst rankade blixtspelare – svarade med e5.

Så långt var öppningen helt normal. Men då drog Magnus Carlsen 2. Ke2. Hikaru Nakamura kunde inte hålla sig för skratt och svarade med 2… Ke7. Sen drog spelarna sina kungar fram och tillbaka och tog remi efter fem drag.

Vad var det som hände?

Med 2.Ke2 spelade Magnus Carlsen schacköppningen ”Bongcloud attack”. Den började spelas av chess.com-användaren ”Lenny Bongcloud” som alltid drog 2.Ke2 – ett vanligt drag i schackvarianten Racing Kings – även när han spelade normalt schack.

Öppningen döptes efter Lenny Bongcloud, men det var Hikaru Nakamura som gjorde den (ö)känd 2018 när han besegrade världsfemman Levon Aronian:

Med Hikaru Nakamuras svar på 2.Ke2 som svart med Ke7 har vi nu fått se en ny öppning: Bongcloud counterattack.

Nu får unga läsare hålla för ögonen, för vad kommer namnet Bongcloud ifrån? Jo, det är rökmolnet när man blossar på något starkare än cigaretter. Öppningen Bongcloud attack skulle betyda att man kanske inte är vid sina sinnens fulla bruk när man spelar 1.e4 e5 2.Ke2.

Men man ska inte helt vifta bort öppningsdragen. Det kan bli standard med tidiga kungsdrag om exvärldsmästaren Vladimir Kramnik får igenom sitt regelförslag att ta bort rockad för att på så sätt undslippa alla teorivarianter i schacköppningar. I ett sådant läge behövs kreativa metoder för att snabbt få sin kung i skydd.

Bongcloud-fenomenet har ställt till det för schacktränare som på Twitter vittnar om att deras studenter kring 1300-1600 i rating numera sänker sin tal då de börjat envisas med att spela 1.e4 e5 2.Ke2.

Efteråt kom kritiska röster mot att det Carlsen och Nakamura gjorde var parodi på schack:

Försvarare menar att om man ändå planerat att ta snabbremi i säg Berlinförsvaret i spansk öppning kan man lika gärna bjuda på detta – ”The immortal bongcloud draw”.

Till saken hör att Magnus Carlsen och Hikaru Nakamura redan var klara för kvartsfinal när deras parti spelades på måndagskvällen.

Så här skrev Nakamura på Twitter efter partiet:

Manual – öppningsidéer med Bongcloud