Martin Lokander: “Spelaren som Magnus Carlsen helst vill slippa möta i en VM-match”

Publicerad 15 mars, 2020 av Ingemar Falk

Världsmästaren Magnus Carlsen och Nederländernas stjärna Anish Giri har fighter både vid schackbrädet och på twitter. Foto: Alina l’Ami/Tata Steel

All stor idrott tar paus i minst två-tre veckor på grund av Coronasmittan. Plötsligt har kandidatturneringen seglat upp som den riktigt stora sporthändelsen även utanför schackkretsar.

Dramat i 14 ronder som börjar den 17 mars i ryska Jekaterinburg ska utse en vinnare som får möta regerande världsmästaren Magnus Carlsen i en VM-match i december.

IM Martin Lokander bevakar kandidatturneringen här på schack.se, och vi passade på att fråga honom inför tävlingen: Vem vinner? Vad ser han fram emot mest? Vem vill Magnus Carlsen helst slippa möta i en VM-match?

I princip hela schackvärlden har tagit paus på grund av Coronasmittan, men kandidatturneringen spelas. Rätt eller fel?
– För min del känns det verkligen sådär. Det är en otroligt viktig turnering, och spelarna kommer att vara påverkade om inte direkt så indirekt av viruset. 

Spelarna i kandidatturneringen. Övre raden från vänster: Fabiano Caruana, Ding Liren, Alexander Grisjtjuk och Jan Nepomnjatsjij. Nedre raden från vänster: Anish Giri, Maxime Vachier-Lagrave, Wang Hao och Kirill Aleksejenko. Foto: FIDE

Flera deltagare har haft minst sagt en krånglig väg för att komma till turneringen i Jekaterinburg. Hur mycket påverkar sånt eller kör de rutinerade världsspelarna bara på?
– Det tror jag inte påverkar alltför mycket, även om det inte är optimalt. Att försöka kvalificera sig till en VM-match samtidigt som hela världen är i kaosläge är illa nog, de är nog bara glada att vara framme nu och spela sitt schack.

Magnus Carlsens tränare Peter Heine Nielsen har varnat för den sent inhoppande Maxime Vachier-Lagrave som kan göra en “Danmark”, laget som fick hoppa in med kort varsel i fotbolls-EM 1992 och sen vann mästerskapet. Kan Maxime Vachier-Lagrave göra något liknande i Jekaterinburg?
– Absolut kan han det. Däremot räknar jag inte Maxime Vachier-Lagrave som en av favoriterna just på grund av hur förutsägbar han har varit framförallt med svart det senaste året. Inför turneringen kommer de andra vara stenhårt förberedda, så MVL gissar jag kommer ha det tufft.

Vem är din egen favorit att vinna?

I VM-matchen 2018 möttes Fabiano Caruana och Magnus Carlsen. Foto: Worldchess

– Fabiano Caruana är för mig en liten men klar favorit, med Ding Liren en lika klar tvåa. Ratingtalen ljuger inte. 

Sett till motståndare i en VM-match, vem av spelarna i kandidatturneringen tror du att Magnus Carlsen helst vill slippa?
– Anish Giri. Det kanske kan tyckas märkligt, men den ökade pressen av att det just är Anish som han möter skulle kunna vara jobbig. Om Magnus skulle förlora en VM-match mot Anish misstänker jag att ett visst twitter-konto stängs ned…

Kandidatturneringen har möjlighet att få nya schacktittare för det finns ju inte så mycket annat att se i sportväg. Hur ska de nya schacknyfikna lära sig att uppskatta spelet och turneringen?

– Kommentatorerna får helt enkelt göra ett bra jobb med att göra det till en show med en bred publik. Sedan skulle jag rekommendera alla som faktiskt blir bitna och intresserade att börja spela själva, till exempel skaffa ett gratiskonto på de många online-plattformar som finns, och förhoppningsvis även söka sig till en klubb så småningom.

Vad tror du kommer att avgöra utgången i kandidatturneringen. Nerver eller bäst förberedelser?
– Nerver, definitivt. Alla (nåja, de flesta) är förberedda på en otroligt hög nivå, så det som kommer avgöra är formen och  nerverna.

När tror du att vi får se en svensk i en kandidatturnering?
– För att hålla stämningen uppe i schack-Sverige låter jag bli att besvara den frågan. 

Du kommer ju att rapportera om kandidatturneringen här på schack.se. Vad ser du mest fram emot?
– Eftersom jag är speciellt entusiastisk över öppningsteori så ser jag fram emot många nya spännande idéer. Sedan håller jag verkligen tummarna för att turneringen går att genomföra utan fler komplikationer.

Martin Lokander (t h) med en av spelarna i kandidatturneringen: Kirill Aleksejenko som för drygt två år sedan var i Stockholm och vann Rilton Cup. Foto: Lars OA Hedlund
Spelschemat dag för dag