Nytt koncept: Premiär för SM i blixt och snabbschack samma helg

Publicerad 8 maj, 2024 av Ingemar Falk

SM i blixt- och snabbschack spelas i Lidköping 20–22 september. Foto: Lars OA Hedlund, Creative commons och Lidköping kommun

Sveriges Schackförbund startar ett nytt koncept för blixt- och snabbschacks-SM. Premiären sker i Lidköping 20–22 september.

Du som tidigare följt VM i blixt och snabbschack kommer att känna igen dig. Båda svenska mästerskapen kommer att spelas under samma helg och på samma plats. Datumen är klara – och inbjudan med anmälan publiceras senare i maj.

– Vi är väldigt glada över att kunna få presentera de här två nya SM-tävlingarna till alla spelare i Sverige. Det här är något vi jobbat mycket på för att få ihop, och vi hoppas att turneringarna ska locka stort intresse. Prestigen att vara mästare även i blixt- och snabbschack är något som stärkts på senare i år. Inte minst har vi sett det i VM-tävlingarna, säger Håkan Jalling, ordförande i Sveriges Schackförbund.

Håkan Jalling. Foto: Sveriges Schackförbund

Ett eget SM i blixt- och snabbschack var på gång redan 2020, men planerna fick läggas åt sidan när coronapandemin slog till mot landet. När schackverksamheten var i full gång igen började förberedelserna för ett nytt försök. Och nu blir planerna verklighet.

– Med detta första SM i blixt- och snabbschack siktar vi på att mästerskapet blir ett årligt återkommande evenemang i Schacksverige, säger Håkan Jalling.

Peter Fransson. Foto: Lars OA Hedlund

SM-blixten i samband med stora schack-SM i Växjö kommer att spelas som vanligt, men liksom fallet varit de senaste åren är inte SM-blixten ett mästerskap. Från och med i år plockas i stället mästarna fram i SM i blixt- och snabbschack med start i Lidköping 20–22 september.

– Det blir fantastiskt att kunna ha premiären i Lidköping. Där finns bra och ändamålsenliga lokaler och ett fint geografiskt läge, säger Håkan Jalling.

I SM-tävlingarna som spelas i Idrottens hus i Lidköping samarbetar SSF med den lokala schackklubben Lidköpings Schacksällskap med Peter Fransson, ordförande, i spetsen.

Samarbetspartner är också Destination Läckö-Kinnekulle som företräder Götene och Lidköping kommun på turism- och besöksnäringsmarknaden.

– Det känns väldigt roligt att Lidköping får står som värdstad för ett mästerskap i schack. Det breddar vårt evenemangsutbud och stärker oss som idrottsstad och vi fram emot ett långsiktigt samarbete med Sveriges Schackförbund, säger Andrea Johansson, evenemangsansvarig hos Destination Läckö-Kinnekulle.

Andrea Johansson. Pressbild

Vilka är dina tre bästa Lidköpingstips till de SM-resenärer som får tid över att tas sig runt i staden?
– Mina tre bästa tips är Framnäs Strandpark som invigs 11 juni, se Läckö slott och strosa runt i den mysiga stadskärnan och uppleva de vackra byggnaderna med bland annat Gamla Rådhuset, säger Andrea Johansson.

Spelar du själv schack eller har vänner och anhöriga som är med i klubb?
– Nej, inte än i dagsläget i alla fall.

Mer om Lidköping