“This is definitely the time to make a move”

Publicerad 24 augusti, 2019 av Martin Lokander

Nakamura har ingen bra inbördes statistik mot Carlsen. Foto: Crystal Fuller/Flickr

Inför den sjätte ronden skulle Magnus Carlsen möta sin ärkerival Hikaru Nakamura, som är en av de spelare i världen han har bäst inbördes statistik mot. Kommer han äntligen ta sin första vinst i turneringen? Och varför offrar Vachier-Lagrave två kvaliteter direkt i öppningen?

Magnus är uppenbart frustrerad över att han inte vunnit något parti än så länge i Sinquefield Cup. I den sjätte ronden var det inte mycket som hände för varken honom eller Nakamura. Vit fick en fin blockad framför svarts dubbelbonde, men varken vit eller svart kunde göra speciellt mycket mer och det blev istället en kvick remi. Magnus har nu två raka vitpartier, och som han sade efter partiet: “This is definitely the time to make a move.”

Ett drag har han redan gjort på basebollplanen, då han fick äran att göra det första kastet i matchen mellan St Louis Cardinals och Colorado Rockies.

Det var generellt en lugn dag på de flesta bräden. Karjakin plockade på sig en bonde mot Aronian men den försvann tillsammans med alla andra pjäser ett par drag senare. Mamedyarov och So upprepade drag efter endast 14 drag. Nepomniachtchi och Ding Liren spelade ett mycket välspelat parti i Italienskt där många pjäser också försvann från brädet tidigt.

Allt drama var snarare koncentrerat på två bräden. Viswanathan Anand spelade tidigt b2-b4 i Sicilianskt mot Anish Giri och fick maximal utdelning då Giri behandlade ställningen inkorrekt. Resultatet av Anands rejäla initiativ blev en bondevinst och en ställning som sannolikt var vunnen. Anand tillät dock Giri att byta ytterligare en bonde med …f6 och med så få bönder kvar blev ställningen plötsligt mycket svår att vinna. Giri försvarade sig väl och höll ihop det till en remi.

Caruana och Vachier-Lagrave var dagens vildaste parti där båda spelare fort hamnade i en otroligt komplicerad ställning från Najdorf där svarta offrat två (!) kvaliteter. Caruana hade koll på varianten och styrde till ett slutspel, men ett där svart trots allt hade goda remichanser med sina farliga centrumbönder. Vachier-Lagraves försvarsprestation var på en oerhört hög nivå, och till slut var det helt enkelt dags för Caruana att ställa in vinstförsöken. Kommentarer till det oerhört komplexa partiet finns nedan.

Sjunde ronden av Sinquefield Cup börjar klockan 20 under lördagen och går att följa här.