Peter Bergström, FIDE-mästare och SM-segrare i blixt 2014 som sin största schackliga merit.
– Men det var inte främst schackliga meriter vi var ute efter när vi sökte ny förbundskapten, säger Elitkommitténs ordförande Erik Malmstig och fortsätter:
– Vi hade ett antal bra kandidater. Anledningen att vi fastnade för Peter Bergström är hans förmåga att bygga ett lag. Han är en god kommunikatör, har intressant erfarenhet som ledare även intressant med hans bakgrund inom fotboll, och han har i sitt ledarskap visat stort engagemang, och har kloka resonemang hur man bygger ett lag och skapar sammanhållning.
– Att sedan Peter Bergström är en stark schackspelare ser vi som en ren bonus.
Peter Bergström var en framgångsrik juniorspelare på 90-talet, och passerade 2300 i rating, vilket gav honom FM-titeln. På senare år har han spelat mycket seriespel och framför allt varit lagledare för Västerås SK:s lag 1 och 2.
– Att försörja mig som schackspelare var aldrig något alternativ, så det blev lite mer fokus på studier, jobb och familj istället. Men jag släppte aldrig schacket, och har spelat mycket seriespel, säger Peter Bergström.
Han började sin schackliga bana i Sollentuna SK, dit han återvände efter en sejour i Solna SS. Han var ett tag även med i Team Vikings lag innan han gick till Västerås SK.
– Ett ganska naturligt val, då jag bor hyfsat nära i Litslena, några mil från Västerås.
Peter Bergström har varit framgångsrik lagledare för Västerås SK:s båda topplag, och när annonsen om förbundskapten dök upp på schack.se valde han att skicka in en spontanansökan.
– Det var faktiskt något jag skämtat lite med lagkamraterna om. Att lagledarrollen i Västerås SK bara var ett steg mot att bli förbundskapten. Så när annonsen dök upp, var det bara att löpa linan ut.
Vilka egenskaper hos dig ser du blir något som passar dig för rollen som förbundskapten i schack?
– Jag skulle nog se mig som den trevliga lagledaren. Jag undviker att tjata på folk att spela. Vill man inte vara med så respekterar jag det. Det finns viktigare saker i livet än schack, och det går alltid att hitta en ersättare som har lägre rating men mer motivation.
– Det blir viktigt att bedöma formen och motivationen hos landslagsspelarna, och hur alla passar in i ett lag, både resultatmässigt och socialt. Lagarbetet ska fungera bra även utanför schackbrädet.
Lag-EM i öppen klass och damklass spelas i höst, fram till dess har Peter Bergström gjort en checklista.
– Jag ska ta kontakt med aktuella spelare, både de som spelat tidigare och andra potentiella kandidater. Jag ska också prata ihop mig med Elitkommittén och kolla av en del med mina företrädare.
Förbundskaptensjobbet kan vara utsatt med kritik inom schackkretsar. Hur ser du på det?
– Anonym kritik på forum ägnar jag ingen kraft åt. Och jag är inte rädd för att ta öppna diskussioner med personer som kliver fram och eventuellt vill föra fram sin mening.
Just arbetet med uttagningskriterier har varit i fokus för Elitkommittén i samband med sökandet av ny förbundskapten.
– Vi har fokuserat på grundarbetet för att ta fram förbundskaptensrollen. Vi har uppdaterat kriterierna för uttagningar, och gjort en processbeskrivning av hur laguttagningen sker, säger Elitkommitténs ordförande Erik Malmstig och fortsätter:
– Detta är ett led i satsningen att öka tydligheten i alla led samtidigt som vi också behöver bli bättre på att vara lyhörda för vad elitspelare behöver för att prestera så bra som möjligt. Elitkommittén ska också se till att ge Peter Bergström full support i hans uppdrag som förbundskapten.
Sveriges Schackförbund kommer att ställa upp med ett lag i öppna klassen och ett i damklassen i höstens kommande lag-EM. Formerna för arbetssättet under mästerskap kan komma att utvecklas.
– Under lag-VM, prövade vi att arbeta med sekundanter på hemmaplan, det är ett arbetssätt vi tror på att utveckla. Däremot är det också viktigt med en lagledare på plats under mästerskapen, som är en samlande positiv kraft, löser problem om de uppstår och är en peppande positiv kraft, säger Erik Malmstig.