Nils-Gustaf Renman europamästare – stort grattis!

Publicerad 22 augusti, 2017 av Sverrir Thór

GM Ralf Åkesson sammanfattar Veteran-EM. Foto: Lars OA Hedlund.
GM Ralf Åkesson sammanfattar Veteran-EM. Foto: Lars OA Hedlund.

ESCC 2017 var en spännande upplevelse som kännetecknades av friskt spel med relativt få snabbremier, en del w.o.-partier och – vilket kanske är typiskt för veteranschacket – ganska många bortsättningar.

Från början tyckte kanske de flesta att det var tråkigt att tävlingen spelades i Sabadell som ligger relativt långt från Barcelona, ca tre mil eller en dryg halvtimmes tågresa. Men efter det fruktansvärda terrordådet på La Rambla så kändes avståndet rätt skönt, trots allt. Inför den sjunde ronden hölls ett litet tal av arrangörerna och det även en tyst minut för att hedra offren, något som även upprepades vid avslutningsceremonin.

Det mer ingående referatet inleder jag naturligtvis med den för oss svenskar intressantaste klassen, 65+. Redan från början ångade Nils-Gustaf Renman på med starkt och stabilt spel, speciellt i lugna, positionella ställningar. Efter sju ronder hade han enbart släppt en halva och i åttonde ronden hade Nisse chansen att säkra segern i partiet mot Giorgadze. Det blev en lugn, förenklad, ställning som lutade åt remi men georgiern visade prov på sin rutin och beslutsamhet med starkt spel och imponerande ställningskontroll långt in i femte speltimmen. Till slut fick Nils-Gustaf ge sig och de två stod lika inför slutronden, där Nisse hade svart men en ganska behaglig lottning.

Gruppens andrerankade, den legendariske gamle ryske stormästaren Evgeni Vashukov (född 1933) lämnade faktiskt en mystisk w.o. i andra ronden. Det var svårbegripligt men senare fick jag veta anledningen av Nils-Åke och Magnus:

Vashukov hade tagit en ganska lång promenad till spellokalen men plötsligt hade han drabbats av yrsel och tappat orienteringen (solsting eller mindre stroke?). Så småningom hade han fått bilskjuts till spellokalen men anlänt 16:29, vilket hade varit acceptabelt enligt de vanliga reglerna för sen ankomst men inte med den hårda kvartsregeln som gällde här…

Ryssen avancerade dock och i slutronden spelades det ytterst viktiga partiet Giorgadze-Vashukov. Efter tidskontrollen, och långt efter att Nisses parti var avgjort, gick Vashukov in i en dragupprepning för att därigenom säkra den viktiga tredjeplatsen. Faktum var att Vashukov kunde ha vunnit partiet med en liten taktisk finess. För Nisses del spelade det ingen roll, det viktiga var ju att inte Giorgadze vann.

Det märks att Nils-Gustaf spenderar mycket tid på schack numera. Exempelvis var han nyligen åskådare på plats under hela Norway Chess i Stavanger. Sådant ger resultat. Segern i ESCC gav även en automatisk GM-norm, tusen euro i prispengar, samt fritt uppehälle vid Senior-VM i Bled 2018. Sistnämnda favör tilldelades samtliga medaljörer i ESCC. Vid avslutningsceremonin spelades även de segrande ländernas nationalsånger som arrangörerna hade hittat på internet.

Här följer ett händelserikt parti av den nye europamästaren.

I samma klass tog Nils-Åke Malmdin 6 poäng (=litet pris), Magnus Wahlbom 5½ och Robert Danielsson 4½.

Nona Gaprindashvili vann klart i den separata prislistan för damerna äldsta klass, med 5½ av 9. Den gamla världsmästarinnan (född 1941) har kvar sin känsla för spelet  men svarade även för ett par direkta bortsättningar.

Klassen 50+ vanns övertygande av Karen Movsziszian från Armenien, med 7 poäng av 9. Han har det typiska grovhuggna armeniska utseendet, spelade snabbt och konsekvent olika kungsfianchettouppställningar med god känsla. Som vit öppnade han två gånger med det ovanliga 1.d3!?. Tvåa, en halva efter, kom ryske IM Evgenij Kalegin. Trea blev GM Gennady Tunik, som svarade för en fin skalp i slutronden genom vinsten då han besegrade favoriten Sturua.  (Tunik är för övrigt välbekant i Sverige eftersom Bo Ländin besegrade honom med 1.g4!? i en tävling i Minsk 1997!)

Thorsteinn Thorsteinsson fanns länge med strax under täten och slutade på 6 poäng, precis som undertecknad, vilket gav plats 4-8 och ett litet pris.  Jag själv presterade länge en hyfsad tävling men i den olyckliga åttonde ronden tog mina förhoppningar definitivt slut. I partiet mot Kalegin hade jag länge en lovande ställning, men efter planlöst spel och ett par riktigt usla drag i tidsnöden var det godnatt. En avslutande vinst i slutronden mot finske Koskinen hyfsade till slutresultatet.

De andra svenskarna i klassen var Conny Holst 5 poäng och Ronny Kirppo 3½.

Här är ett underhållande parti som jag spelade i sjunde ronden.

I den enda separata damklassen, 50+, vann ryska Galina Strutinskaia med 7 poäng, före Elvira Berend, Luxemburg, 6½. Totalt sett var det en stor rysk dominans i klassen. I hela ESCC kom tio av de tolv medaljörerna från exsovjetiska länder, Renman och Berend var de enda undantagen. Det är tydligt att veteranschacket har en hög status i östländerna.