Svenskarna avslutade VM med flaggan i topp

Publicerad 1 december, 2016 av Sverrir Thór

NIls-Åke Malmdin svarade för en mycket bra insats. Foto: Lars OA Hedlund.

De svenska deltagarna i veteran-VM i Marianske Lazne i Tjeckien skördade 8 poäng av 12 möjliga i sista ronden av turneringen som spelades på onsdagen. I den yngre klassen, 50+, hittade GM Ralf Åkesson tillbaka till den vinnande vägen och avslutade därmed turneringen med flaggan i topp liksom FM Rolf Bergström. För Åkesson innebar det att han klättrade i tabellen och avslutade på 15:e plats, vilket i relation till hans plats i startordningen (12) måste ses som godkänt.

I den äldre klassen, 65+, vann IM Nils-Gustaf Renman även han och för FM Nils-Åke Malmdin blev det remi mot ryska stormästaren Nikolai Pushkov. Båda placerade sig högt i tabellen, Renman på 8:e plats, och Malmdin, som gjorde en strålande turnering, på 13:e plats. Han mötte 2300+ spelare i samtliga ronder utom de två första och förlorade endast ett parti.

Svenskarnas insats sammanfattas nedan:

Klass 50+:

GM Ralf Åkesson, 7 p, plats 15 (startnummer 12), prestationsrating 2390 (elo 2416)
FM Rolf Bergström, 7 p, plats 27 (28), prestationsrating 2206 (2296)

Klass 65+:

IM Nils-Gustaf Renman, 8 p, plats 8 (12), prestationsrating 2357 (2352)
FM Nils-Åke Malmdin, 7½ p, plats 13 (61), prestationsrating 2376 (2182)
Jan-Olov Lind, 7 p, plats 42 (43), prestationsrating 2158 (2213)
Magnus Wahlbom, 6½ p, plats 60 (42), prestationsrating 2143 (2215)
Kaj Andersson, 6 p, plats 91 (101), prestationsrating 2074 (2057)
Peter Carlsten, 6 p, plats 113 (90), prestationsrating  1928 (2099)
Per-Olof Gromark, 5½ p, plats 121 (122), prestationsrating 1961 (2015)
Per Green, 5 p, plats 165 (149), prestationsrating 2001 (1967)
CM Peter Dalling, 5 p, plats 173 (201), prestationsrating 1860 (1817)
Leif Bohman, 4 p, plats 223 (224), prestationsrating 1841 (1749)

Vinnare i klass 50+ blev GM Giorgi Bagaturov från Georgien och klass 65+ vanns av GM Anatoly Vaisser från Frankrike. I damklassen 50+ vann WFM Tatiana Bogumil från Ryssland något oväntat och i damklassen 65+ vann den legendariska förhandsfavoriten GM Nona Gaprindashvili från Georgien.