Så förbereder sig Småland för SM

Publicerad 14 juni, 2024 av Leo Brodin

Den 28 juni börjar SM i Växjö. Hemmaplan för Smålands Schackförbund och de laddar hårt. Bland annat har de ett projekt tillsammans med SISU Småland som handlar om att under året utveckla schacket ytterligare och dra nytta av att SM arrangeras på hemmaplan. I spellokalen Fortnox Arena kommer det förutom bräden för tävlandet också att finnas en monter där småländska spelare kan få hjälp med analys och ett stort bräde med stora pjäser. Och så en föreläsning av Stellan Brynell, gratis för småländska.

Under SM spelas Schackfyranmästaren och tre raka måndagar inför hjälper Ölands SS till med att träna de småländska fjärdeklassare som har kvalificerat sig. De som är äldre kan spela Växjöspelen i helgen som uppvärmning.

Schackförbundets ordförande Henrik Carlsson är mycket glad att SM spelas i Växjö i år.

– Det är jätteroligt att SM spelas på hemmaplan, särskilt när smålandsschacket växer och vi är det näst största förbundet i Sverige. Det är riktigt kul att se så många ungdomar dyka upp på SM.

Och han är mycket nöjd med mängden deltagare som spelar för småländska klubbar.

– Vi har ju ungefär en sjättedel av alla startande. Det är bara några få klasser som vi inte har några deltagare i och vi jobbar med att få deltagare även där.

Carlsson har också rekommendationer utanför schackets värld för den som är på plats och får tid.

– Är man i Småland så måste man kolla i Glasriket. Det finns mycket historia kring våra glasbruk och kanske kan man också ta sig till ett glasbruk och få prova hyttsill.

Glasbruket kallas ett område i Småland som i trehundra år har varit känt för sin glasindustri, även idag finns det många aktiva glasbruk att besöka och dessutom en glashantverkarutbildning.

Hyttsill är en småländsk tradition. Människor samlades i glashyttor i slutet av arbetsdagen och använde glasugnarna till att göra en maträtt som huvudsakligen består av insaltad sill samtidigt som de umgicks. Sådana arrangemang arrangeras fortfarande ibland.