Sverigemästarklassen: Hans Tikkanen mästare för fjärde gången

Publicerad 17 juli, 2017 av Sverrir Thór

GM Hans Tikkanen. Foto: Lars OA Hedlund.
GM Hans Tikkanen. Foto: Lars OA Hedlund.

Efter åtta dagars intensivt spel kanske man kan vänta sig en slutrond med fridfullt spel och korta remier men i Sverigemästarklassen gav spelarna publiken, både på plats och hemma i datorsoffan, stor valuta för pengarna. Förutsättningarna inför sista ronden var tydliga, GM Hans Tikkanen ledde med en poäng före GM Nils Grandelius och GM Tiger Hillarp Persson och en remi mot IM Jonathan Westerberg räckte för att han skulle säkra sin fjärde SM-titel. Grandelius och Hillarp i sin var så klart piskade att vinna för att sätta press på Tikkanen.

Och det gjorde de. Grandelius mötte IM Rauan Sagit och som den erfarne stormästare han är tog Grandelius det lugnt och metodiskt, han försökte inte forcera fram en vinst utan spelade på som han brukar göra. Sagit kunde dock hålla jämna steg med Sverigeettan och partiet var i balans ända in i slutet då han satte bort en pjäs och gav upp då det inte fanns mycket kvar att kämpa för när pjäsen var borta.

Hillarp fick i sin tur möta Jonny Hector som fram till vinsten mot IM Jonathan Westerberg i åttonde ronden hade gjort ett väldigt blekt intryck. Det är två spelare som sällan fegar ur en kamp och inför SM i Uppsala beskrev Hector Hillarp som sin favoritmotståndare, då det alltid händer något i deras partier och denna gång var inget undantag. Det var Tigers tur att ösa på och angreppet visade sig lyckat då han kunde slå sönder Hectors kungsställning utan att Hector kunde sätta något emot. Ett mycket vackert och sevärt parti av Hillarp som efter turneringen konstaterade att han denna gång varit nöjd med sitt spel.

Och nöjd borde han vara, även om det inte räckte hela vägen fram men nästan. Tikkanen fick jobba för remin mot Westerberg men han levde aldrig farligt, och hade hela tiden koll på saker och ting. Det var en ställning som passade den nyblivna Sverigemästarens positionella spelstil. Han tog inga större risker och kunde hålla sin struktur intakt vilket innebär att det aldrig fanns några riktiga svagheter för Westerberg att attackera. Remin blev ett faktum och Hans Tikkanen är svensk mästare för fjärde gången på sju år. 2010-talet ser onekligen ut att bli hans i svensk SM-historia, hittills är han i alla fall dominanten.

GM Axel Smith slog FM Martin Jogstad och GM Emanuel Berg vann över GM Erik Blomqvist och slutställningen i toppen av Sverigemästarklassen blev den att Hans Tikkanen hamnade på första plats med 6½ poäng före Tiger Hillarp Persson med 6 poäng (23¼ kvalitetspoäng) och Nils Grandelius 6 poäng (22½ kvalitetspoäng). Dessa tre är direktkvalificerade till spel i Sverigemästarklassen i Ronneby 2018, tillsammans med FM Oskar von Bahr och Jung Min Seo.

Slutställningen i Sverigemästarklassen