Laguttagningar väcker känslor och diskussioner, oavsett vilken sport det handlar om. Och schacket är inget undantag.
Det är förstås positivt att det finns ett stort intresse för de svenska landslagen och vilka spelare som är aktuella. Det nyligen uttagna OS-laget i öppna klassen skapade debatt i FB-gruppen Svenskt schack. Där ansågs det av somliga att Sverige skickar ett ”kamratgäng” – en felaktig tolkning av det förbundskaptenen Peter Bergström sa i intervjun med schack.se när laget presenterades i mitten av juli.
Han tryckte då på teamkänslan och sa: ”Vid laguttagningen tittar man inte bara på elotalet. En viktig faktor är att se hur lagsammansättningen fungerar bäst. Det lag som är uttaget nu till OS består av spelare som jag är övertygad om kommer att bli ett bra team.”
”Förstår nog inte resonemanget riktigt”
Peter Bergström håller inte alls med resonemanget om att det skulle vara ett ”kamratgäng” som åker till schack-OS.
– Jag vet inte riktigt hur man ska tolka kamratgäng i det här sammanhanget. Det här laget är inte mer eller mindre kamratgäng än något av de andra lagen jag tagit ut till tidigare mästerskap som jag ser det, säger förbundskaptenen och fortsätter:
– Det är trots allt fem stycken av Sveriges bästa schackspelare som åker, skulle det plötsligt bli ett kamratgäng bara för att en sjätte spelare inte är med istället för en av de andra fem? Nej, jag förstår nog inte resonemanget riktigt.
– Generellt ser jag det bara som positivt om laget trivs ihop, då tror jag de presterar bättre.
Värt att notera är att även för damlandslaget är inte de uttagna spelarna helt enligt ratingordningen.
”Kan komma frågor”
Peter Bergström har varit på semester och har inte följt hela debatten på Facebook i realtid men summerar diskussionen så här:
– Om man bortser från tonen i vissa inlägg, inte alla, så är det mest konkreta jag tar med mig att kommunikationen kunde varit bättre, det kan den säkert alltid. Jag förstår att det kan komma frågor när man gör avsteg från ratinglistan i uttagningen, men att det skulle gjorts lättvindigt, eller för att favorisera någon, det är helt enkelt inte sant, säger Peter Bergström.
Sedan en tid tillbaka har Elitkommittén (EK) jobbat med att ta fram riktlinjer för förbundskaptenen att vägleda kring hur uttagningar ska göras till våra landslag, i första hand det öppna och damlandslaget. De riktlinjerna är nu klara, till stora delar baserade på tidigare EK-beslut och praxis men även med några tillägg i syfte att hjälpa förbundskaptenen med laguttagningen. I detta dokument kan du läsa de nya riktlinjerna.
Så gick diskussionerna med EK
Många frågar sig varför inte Vitalij Sivuk togs ut i OS-laget i öppna klassen. Hur gick dina tankar där när laget togs ut?
– Som sagt, jag förstår den frågan, och det är något som stötts och blötts i flertalet diskussioner med EK. Att han kan spela schack råder det inga tvivel om, och det är väldigt enkelt att bara säga att han står på listan och har hög rating, alltså ska han vara med, svarar Peter Bergström och fortsätter:
– Samtidigt har vi sällan endast gått på rating när vi gjort uttagningar, det görs fler bedömningar såväl vad gäller det öppna laget som damlandslaget. När laget skulle tas ut i våras så fördes samtidigt i EK samtal om nya riktlinjer för uttagning till landslaget. Och även om riktlinjerna inte är fastställda förrän nu så kom andemeningen i dem att spela en roll för uttagningen.
– Sivuk har förvisso bott i Sverige en tid, då det även var tal om att han skulle inleda en process för att söka svenskt medborgarskap. Men de planerna är sedan något år tillbaka lagda på is. Han bor numera utomlands och har inga planer på att bli svensk medborgare. Det står honom naturligtvis helt fritt att göra det valet. Men om man på så sätt ”väljer bort” Sverige så är det inte helt självklart att man ändå ska kunna representera Sverige i landslaget. Det här resonemanget har också stöd i de nya riktlinjerna där det ställs krav på anknytning till Sverige för att spela i landslaget.
– Ungefär så gick diskussionerna med EK. Som jag ser det är det inte en enkel fråga utan det här har vi verkligen vridit och vänt på. Även om det är jag som har tagit ut lagen så har uttagningen också förankrats hos EK som stöder resonemanget
Hur ska Vitalij Sivuk och även den andra ukrainaren – Platon Galperin – tänka framåt i sina karriärer för att bli en större del av sin nya FIDE-nation Sverige och komma in ännu bättre i svenskt schack?
– Ja, det skulle så klart underlätta om de bodde i Sverige och valde att satsa på att etablera sig här. Men när jag träffade dem i samband med slutsammandraget i allsvenskan i våras, så verkade det inte vara ett aktuellt alternativ för någon av dem. Men självklart skulle det vara bra för svenskt schack om Sivuk och Galperin valde att bosätta sig här.