Företagsmästerskapet ska ena företag och schack: ”Vill sätta tävlingen på kartan”

Publicerad 13 mars, 2024 av Ingemar Falk

Richard Wessman och Kristian Sjöholm från Vinge Advokatbyrå välkomnar schackspelarna i Företagsmästerskapet till sina lokaler vid Norrmalmstorg i Stockholm. Foto: SchackEvent

Företagsmästerskapet i schack 2024 närmar sig. Den 13 april arrangerar SchackEvent AB tävlingen i samarbete med Vinge Advokatbyrå och Schackakademien.

Tävlingen, som spelas på Vinge Advokatbyrå centralt i Stockholms city, ska utse Sveriges bästa företag i schack – och samtidigt bidra till nätverkande bland deltagarna. För allt är inte jakt på schackmedaljer. Drivkraften är lika mycket att Företagsmästerskapet ska samla företagare i olika branscher där schackintresset är den gemensamma nämnaren.

Anmälningarna har redan börjat strömma in, men än finns det platser kvar för hugade företag som vill vara med och slåss om titeln i Företagsmästerskapet. Inbjudan och mer info om tävlingsformen finns att läsa här.

Här är en intervju med Stefan Lindh som är Stockholms Schacksällskaps representant i SchackEvent som också utgörs av Stockholms Schackförbund, SK Rockaden och Wasa SK.

Stefan Lindh har sedan tidigare varit engagerad i tillställningar där företag och schack enats, som i Näringslivet möter förorten. Nu är han med och arrangerar Företagsmästerskapet.

Stefan Lindh. Foto: Lars OA Hedlund

Hur fick ni idén till Företagsmästerskapet?
– Intresset för schack har de senaste åren ökat. Det började med Magnus Carlsen och fortsatte med Queen’s Gambit. Efter pandemin har online-schacket exploderat och Sverige ligger enligt chess.com i topp i världen i förhållande till sin population, svarar Stefan Lindh och fortsätter:

– Det nya området som vi ser blir allt mer intressant är företagsschack. Runt om i Europa skapas företagstävlingar. Vår ambition är att lansera företagsschack i Sverige. Vi vill att företagsschack ska spelas i formatet snabbschack.
– Företagsmästerskapet i schack ska vara en tävling med hög kvalitet och status. Vi vill vara en brygga mellan schacket och företagen och därigenom skapa en ny arena för schack.
– Schack är i medvind och har en stark koppling till intelligens och att uppfattas som smart. Tävlingen passar alla typer av företag och organisationer. 

Hur fick ni Vinge advokatbyrå som samarbetspartner?
– Vi analyserade förutsättningarna för att skapa en bra tävling av hög kvalitet och då Vinge är en av de främsta advokatbyråerna i Sverige var företaget med på vår lista över tänkbara partners. Vinge har därutöver en av Stockholms bästa lokaler för en tävling. Det var därför ett enkelt val att kontakta Richard Wessman som är partner på Vinge för att diskutera idén.

Hur många företagslag har anmält sig och finns det platser kvar?
– Än finns det platser kvar. Vi har ett antal lag i pipeline och för närvarande är det tiotalet lag som anmält sig. Många har fått inbjudan och funderar på att medverka.

Vad har ni för mål på längre sikt? Om några år – hur står sig Företagsmästerskapet då?

Företagsmästerskapet spelas den 13 april 2024. Foto: FIDE

– I ett första skede vill vi lansera Företagsmästerskapet i schack 2024. Vår ambition är att bygga en förstklassig schacktävling av hög klass både vad gäller utförande samt spellokal. Vi ser det som vår uppgift att bygga varumärket ”Företagsmästerskapet i schack”. Det är i Schacksveriges intresse att vi sätter schacket på kartan i näringslivet.

Hur kan man följa Företagsmästerskapet?
– Vår ambition är helt klart att livesända toppborden.

Vad säger du enar företagande och schack?
– Det finns mycket som förenar. Strategier, beslutsfattande, långsiktighet samt en ständig tanke på att alltid sträva efter framgång.

Har några titelspelare anmält sig? 
– För närvarande har vi en titelspelare som anmält sig. Men ambitionen är en tävling för schackspelare på alla nivåer.

Vad är ert mål gällande antalet deltagande lag?
– Vi är naturligtvis ödmjuka inför uppgiften att vara först i landet med detta upplägg av ett företagsmästerskap. Normalt sett behövs det några år att ”sätta” en schackturnering av detta slag. Vi har ett skarpt turneringsupplägg, en utmärkt samarbetspartner i form av Vinge och en högklassig lokal. Vårt mål är att få ett tillräckligt antal lag så att vi kan sätta tävlingen på kartan.

Inbjudan