Fjärde ronden av Tepe Sigeman & Co Chess Tournament fick en mer stillsam karaktär än tidigare. Alla partier utom ett slutade remi och ronden slutade också tidigare än vanligt. Kanske ett tecken på att det varit många krävande partier för spelarna i de tidigare ronderna och turneringen går nu in i andra halvlek.
Ett parti stack ut ordentligt och det var partiet mellan D Gukesh som hade svart mot Arjun Erigaisi. Många trodde kanske att de båda unga stjärnskotten från Indien skulle ta remi men det visade sig vara helt fel. Arjun har aldrig förlorat ett klassiskt parti mot Gukesh och ville säkert göra ett vinstförsök. Gukesh å andra sidan var i delad turneringsledning när ronden startad och ville självklart befästa sin position. Det talade för ett spännande parti vilket det också blev.
Chessbase India har redan gjort en analys av partiet på sin Youtubekanal och precis som stormästarna i kommentatorsstudion gör de samma antagande att Gukesh missade en otroligt vacker och viktigt resurs för vit som troligtvis fick honom ur gängorna under partiet. I drag 31 erbjöd svart nämligen en bonde till svart med en liten – som det såg ut – fälla att om man tar bonden blir damen instängd med Td6, Emellertid finns det oerhört vackra motdraget 33. Lxf7. Man fick en känsla att Gukesh tappade tråden som säkert upptäckte detta vid brädet innan han skulle göra draget Td6. Han kunde ha fortsatt med Lxh3 men för lite tid för att hinna kalkylera och svåra datorvarianter dessutom. Gukesh gick istället helt vilse och tvingades ge upp några drag senare för ett dödligt mattangrepp.
Stormästaren Ferdinand Hellers bjuder som vanligt på daglig efteranalys av rondens partier. Ferdinand var inte helt förtjust i vits spel i mittspelet med att spela på damflygeln utan tyckte det kändes naturligare att spela på kungsflygeln. Han nämner även 32. – Sf6 som ett säkrare alternativ istället för att släppa bonden på h6. Ferdinand hade också sett via datoranalys alla varianter med slaget på h3 för svart istället för Lf5, men kunde bara säga att det är helt omöjligt för en männniska att se detta under ett parti.
Nils Grandelius hade svart mot Abhimanyu Mishra. Blev en ställning i slaviskt där vit fick löparparet och fint centrum. Erwin l´ami berättade i kommentatorsstudion att han själv spelat samma uppställning som vit och det inte alltid var så bra som det såg ut och att i vissa varianter kunde fribonden bli farlig. Emellerid kom inte Nils helt bra ut i partiet men partiet avvecklades och slutade remi i ett slutspel med olikfärgade löpare.
Här tyckte även Ferdinand att han inte var helt nöjd med Nils ställning. Han menade också att han var förvånad att Mishra inte valde fortsättningen 23. cxd4 med ett visst tryck i ställningen från vits sida.
Partiet mellan Peter Svidler som vit mot Jorden Van Foreest såg ut som det skulle bli spännande då vit offrade en bonde tidigt i öppningen. Det hängde på om svart skulle hinna utveckla sig och göra rockad och få säkerhet. Det lyckades svart med och partiet blev sedan balanserat och spelarna enades om remi.
Ferdinand menade också på att det var ett välspelat parti från båda sidor och egentligen inte så mycket att säga om partiet. Förutom att i öppningsspelet hade han föredragit 16, Te1 istället för 16. e5.
Partiet mellan Boris Gelfand som vit mot Vincent Keymer blev till största delen ett jämnt parti. En visst tryck men minimal fördel för vit menade Ferdinand på. Det blev ett långt parti men i ett remibetonat slutspel blev det till sist ett fredligt handslag och remin var ett faktum.
Efter dagens rond leder Peter Svidler och Abhimanyu Mishra på vardera 3 poäng. Därefter finns Nils Grandelius och D Gukesh båda på 2,5 poäng.
Lottning rond 5
GM Jorden Van Foreest – GM Arjun Erigaisi
GM Vincent Keymer – GM Peter Svidler
GM Nils Grandelius – GM Boris Gelfand
GM Gukesh D – GM Abhimanyu Mishra