Sveriges världsstjärna, Pia Cramling, fyller 60 år i dag den 23 april. Sveriges Schackförbund sällar sig till mängden av gratulanter från hela världen.
Pia Cramlings schackliga meriter är starkt imponerande och hon har fortfarande full fart i sin karriär. Ett sådant exempel kunde vi se förra året då stora rubriker skapades när hon tog individuellt OS-guld i Indien.
Mycket har skrivits om hennes karriär. Dels i artiklarna när Netflixserien ”The queen’s gambit” släpptes, dels i stora reportaget i senaste numret av Tidskrift för schack.
Och i P1 sommar 2021 berättade hon mer om sitt liv. Ett program du kan lyssna på här.
Samtidigt finns det något annat som inte alla känner till. Det är Pias passion för att stötta damschack och föra det framåt. Ett stort arbete som Pia gör bakom kulisserna och som är värt oerhört mycket beröm och uppskattning.
Schackbloggaren Susanna Berg Laachiri berättar mer om Pia Cramlings stora arbete för att lyfta damschacket i Sverige. Där är hennes energi lika stark som när hon själv sitter vid ett schackbräde.
Susanna Berg Laachiri:
Jag hade under flera års tid ett nära samarbete med Pia i att anordna damträffar. Dessa träffar startade år 2015 på Pias initiativ. Samtidigt startades nätverksgruppen Damdrag på Facebook under min administration och regi.
Träffarna började lite trevande men vi hittade snart former under Pias ledning och hon var också alltid väl förberedd. Ett av Pias motton är, och har alltid varit, att schack ska vara roligt. Roligt var också något som vi hade under dessa träffar, och det blev mycket skratt blandat med stark koncentration när vi löste problem samt när Pia gick igenom olika partier. Vi var en blandad grupp i vårt nätverk med olika spelstyrkor. Pia har dock alltid haft den förmågan att kunna lära ut till en sådan grupp med sitt lugna och pedagogiska sätt.
Jag var den som administrerade gruppen och skickade inbjudningar. Det var alltid Pia – hur mycket hon än hade att göra – som tog initiativ till att träffarna blev av.
I början höll vi till på Schacksalongerna men efter ett tag provade vi ett schackcafé som låg nära Kulturhuset i Stockholm. Det var bra förhållanden och vi hade schackträningen där. Sedan avslutade vi med att äta tillsammans på en restaurang i närheten.
Tyvärr lades det schackcafét ned och vi fick söka oss vidare. Det blev restaurang Dovas som ligger nära Schacksalongerna. Många schackspelare brukar gå dit efter sina partier. Även en plats där många ser på fotboll. Jag blev till exempel dunkad i ryggen första gången jag var där med orden att det är Bajen ikväll… Inget jag är van direkt om man säger så men vi fann oss samtidigt väl tillrätta och klarade oss bra när vi fick ett schackbräde till vårt bord.
Jag minns att det var många förvånade miner bland de övriga på restaurangen när så många kvinnor plötsligt gjorde entré och dessutom satt fördjupade över ett schackbräde. Ännu större blev förvåningen när många kände igen Pia och ville gärna ta tillfället i akt både diskutera schack och lösa problemen.
Det kändes bra med en egen schackrestaurang och vi träffades där ganska många gånger men till sist kände vi att det var dags för lite lugnare plats. Vi hittade en trevlig restaurang där vi kunde ha ett eget rum och träffades där i november år 2019. Pia kom dit och var nyss hemkommen från en stark turnering utomlands. Hur många skulle göra det kan man fråga sig, men för henne var det viktigt att damträffen blev av. Imponerande som så mycket annat och vi uppskattade verkligen detta.
Man kunde också tydligt se att träffarna gav resultat. Många tacksamma och uppskattande ord förmedlades till Pia med tack för den fina gemenskapen samt all schacklig kunskap hon bjöd på. En av deltagarna berättade att hon blivit så inspirerad att hon anmälde sig till en turnering tack vare dessa träffar.
Den träffen vi hade då skulle komma att bli den sista för sedan bröt pandemin ut. Då blev det att träffas online som gällde. Då fick också Pia en annan roll med att hålla träningspass online. Något som snabbt blev uppskattat och fortfarande pågår regelbundet. Även här blandad spelstyrka. Eva Jiretorn är en av deltagarna och berättar hur hon upplever träningen.
– Jag är så glad att vi har möjlighet att få träna med Pia. Hon är väldigt saklig, lugn, pedagogisk och stöttande. Något som även speglar hennes personlighet – en varm, empatisk och genomsnäll tjej! Det är även kul att få höra om hennes äventyr och upplevelser från olika turneringar världen över. Sist – men inte minst – är det ju en otrolig lyx att få ha en av världens starkaste schackdamer som coach.
År 2020 skapades det en nätverksgrupp på Facebook med namnet Tjejer som spelar schack. Den som administrerar den gruppen är Ofelia Thörnqvist som är damschackansvarig på Sveriges Schackförbund. I skrivande stund har den gruppen 213 medlemmar och växer hela tiden. Även här har Pia en framträdande roll och betyder mycket genom sitt stöd och sina kunskaper.
Här tar vi del av Ofelias ord och tankar kring allt Pia gör och hennes betydelse för svenskt damschack.
– Onlineträningarna med Pia är mycket populära med runt 25 deltagare vid varje enskilt tillfälle och ett 50-tal tjejer som regelbundet är med. Även konceptet på några av GP-tävlingarna, som nu senast vid Påskturneringen, där Pia finns till hands för de kvinnliga deltagarna som stöd med pepp och coachning, är mycket uppskattat. Det är tydligt att satsningarna ger resultat, och att spelstyrkan hos tjejerna ökar snabbt med hjälp av hennes coachning.
– Men kanske viktigast av allt känslan av gemenskap och en välkomnande miljö som Pia med sitt vänliga sätt och förmåga att se och uppmuntra alla tjejer bidrar till.
Precis som Ofelia tar upp är coachning av Pia något som har uppskattats. Första gången var i Växjö år 2020 och nu i år tog även Norrköping upp detta intressanta koncept.
En av deltagarna i turneringen, Cajsa Lindberg, var med både i Växjö och Norrköping och tacksam för Pias stöd och support samt lämnar en beskrivning av hur coachningen kunde gå till.
– Pia deltog både i Växjös Grand Prix och i Norrköping med råd och då kring främst de kvinnliga deltagarnas partier. I Växjö satt Pia i ett särskilt rum så där var inte så mycket folk utan hon tog ett parti i taget i lugn och ro. I början av ronden gick hon även runt och tittade och kom också med lite små kommentarer på de inledande snabbschackspartierna.
– I Norrköping spelar man i två olika byggnader och analysrummet är beläget intill lilla turneringen. Pia höll till i analysrummet och det gjorde att hon hela tiden var omsvärmad av spelare. Liten som stor fick chansen att få goda råd av Pia. De flesta motståndarna valde att följa med eller åtminstone dyka upp efter en stund för att ta del av goda råd. När inte någon kvinnlig spelare var i närheten fick andra chansen att få hjälp. Det var hela tiden kö till detta. Vid varje parti som hon kommenterade stod säkert ytterligare några andra spelare och tittade på.
– I vissa fall offrades det vilt och Pia sa ”oj, då” ibland men kom sen med kloka råd om hur man ska förbereda sitt offer och hur man spelar i en ställning när man känner sig i väldigt underläge. Pia anpassade sina råd till dem hon hade vid brädet på ett fint sätt.
Ett annat av Pias många projekt som är väldigt viktigt för henne är tjejturneringarna online som hon arrangerar tillsammans med Stockholms Schackförbund. Det är en turnering som hittills har spelats 23 gånger och nästa turnering blir närmast den 28 april Sedan starten har 102 tjejer upp till 20 år deltagit. Deltagarantalet varierar från 10 till 40 spelare.
Jonas Sandbom från Stockholms Schackförbund är positiv över denna satsning och tar upp hur roligt det är att samarbeta med Pia. Vidare att Stockholms Schackförbund tycker att detta är ett utmärkt sätt att stötta och göra mer för tjejschacket.
En annan sak som visar hur stark känslan för damschack är hos Pia är när det skapades en hyllningsturnering till hennes ära år 2018. Pia nöjde sig inte med det utan såg till att det blev en öppen turnering som vi kvinnliga spelare kunde vara med i. Det är verkligen en drivkraft som Pia har att alltid se till att det finns speltillfällen samt uppmuntra oss kvinnliga spelare att vara med och tävla.
Jag minns när Anna Rudolf kommenterade partierna sändningen från den turneringen och hon berömde Pia för all inspiration hon alltid ger. Anna Rudolf fortsatte med att varje liten tjej som började spela schack skulle ha en idolbild av Pia på väggen som förebild.
Det är helt unikt för oss i Sverige att ha en världsstjärna av den kalibern som Pia är och som samtidigt tar den tid hon tar för att stötta och hjälpa damschacket framåt. Utan att göra så mycket väsen av det och det sker som sagt i det tysta många gånger.
Håkan Jallling som är förbundsordförande i Sveriges Schackförbund uttrycker nedan vad Pia Cramling betyder för svenskt schack.
Här är hans personliga ord till Pia Cramling:
– Att berätta om alla dina prestationer vid brädena och under tävlingar skulle bli obeskrivligt långt. Få kan mäta sig med din cv generellt och knappast ingen inom det internationella damschacket. Vilka starka spelare du mött och besegrat, vilka partier du gjort och vilka troféer du tagit.
– Men det jag vill lyfta fram är något helt annat. När du för ett par månader sedan vid GP-tävlingen i Växjö satte dig med en 8-åring, ett barn till en av våra sponsorer, och lekte schack. Berättade, lyssnade och visade. Med en sådan glöd och passion som om det var en efteranalys med någon av dina många kollegor i den kvinnliga världstoppen. Du älskar schack, schacket är ditt liv och du finns till för ALLA.
Han fortsätter:
– Det är en viktig del av din storhet och för att göra en personlig analys känner jag att ju mer du ger ju mer får du tillbaka. Jag menar att du till och med de senaste åren utvecklats som elitspelare genom att vara engagerad i schacket. Att ta dig tid för andra, att träna barn och vuxna att vara en blåslampa på mig, styrelsen och andra schackledare för att utveckla schacket och för att sätta damschacket i fokus. Att vi återstartade Damallsvenskan förra året och den succé det blev är mycket din förtjänst.
– Damschacket är oerhört viktigt för schacket som helhet. Både i Sverige och internationellt. Ingenting kommer dock av sig själv utan utveckling kräver dagliga insatser, hårt arbete och många förebilder.
– Du är den största förebilden och inspirationskällan vi har i Sverige. Det är vi tacksamma för, avslutar Håkan Jalling.
Avslutningsvis en hälsning från Dana Reizniece-Ozola, VD för FIDE samt klubbkamrat till Pia i Wasa. Dana är starkt engagerad inom FIDE för att föra fram damschack och uttrycker sin beundran för Pia med följande ord:
”When you think of a lady with style, it is definitely Pia Cramling who comes to mind. What is her special style? She is a real fighting spirit – affectionate and courageous– on the chess board and kind an humble beyond it. The Olympic Champion is an inspiration to women and girls – demonstrating that there are no limits to women chess”.