Ansök till Schackgymnasiet – deadline är den 15 maj

Publicerad 19 april, 2024 av Ingemar Falk

Schackgymnasiet på Celsiusskolan i Uppsala.

Läsåret på Schackgymnasiet på Celsiusskolan i Uppsala närmar sig sitt slut, och nu börjar förberedelserna för nästa årskull. Under omvalsperioden 30 april–15 maj kan du som elev välja Schackgymnasiet inför läsåret 2024/2025.

På Celsiusskolans hemsida kan du läsa mer info, och så det viktigaste när du gör ditt val; Nämligen att göra en intresseanmälan att du vill gå på Schackgymnasiet.

VIll du går på Schackgymnasiet. Få kan du under perioden 30 april–15 maj göra din intresseanmälan på Celsiusskolans hemsida.

Sveriges Schackförbund står redo att hjälpa elever som vill söka till Schackgymnasiet.

Det finns tre sätt att komma in på Schackgymnasiet:

  • 1) Du bor i Uppsala och söker till Celsiusskolan – samt anger schack som extra märkning. 
  • 2) Du bor utanför Uppsala och söker en utbildning på Celsiusskolan i Uppsala via din hemkommun. För att du skall komma in krävs även ett avtal mellan hemkommunen och Uppsala kommun. SSF hjälper till här med dialogen med din kommun.
  • 3) Du söker till ett idrottsgymnasium på hemorten för att kunna följa undervisningen på distans. Då undervisningen är på skoltid är det endast idrottsgymnasier som har tid för idrottsträning på tisdag och torsdag förmiddag. 
  • I alla tre fall är deadline för att söka 15 maj. I de två första fallen så får man också möjlighet till extra schackträning med de andra eleverna på plats i Uppsala. 

Det faktum att det behövs avtal med elevernas hemkommuner för att reglera skolpengen, är något som Erik Malmstig, ordförande i Sveriges schackförbunds elitkommitté, ser som extra viktigt att hjälpa till med.

– I och med att vi inte tillhör Riksidrottsförbundet (RF). I så fall hade vi kunnat ha riksintag och inte behöva de här enskilda avtalen.

Guide: Gymnasieval & intresseanmälan

  • Omval till Gymnasievalet för läsåret 2024–25 kan göras mellan 30 april och 15 maj. Antagningsbesked kommer 1 juli.
  • Antalet elever som antas på schackgymnasiet beräknas under de första tre åren bli tre till åtta per årskull.
  • Celsiusskolan i Uppsala, som är landets största idrottsgymnasium, har en intresseanmälan för schack, som man hittar på skolans sajt via denna sida. Skolan har också ett samarbete med Uppsala gymnasieboende där schackelever kan bo tillsammans med andra elever från skolan.
  • Samverkansavtal med elevens hemkommun krävs för att skolpengen ska följa med till Celsiusskolan. Här skiljer sig schacket, än så länge, från andra sportgrenar. Det hänger samman med att Sveriges schackförbund inte är medlem i Riksidrottsförbundet.
  • Sveriges schackförbund hjälper till med det allra mesta för att underlätta för intresserade ungdomar.
  • Sveriges Schackförbunds kontaktpersoner är:
  • Erik Malmstig, vice ordförande,
    076-850 80 28,  erik.malmstig@schack.se
  • Tomas Kvist, generalsekreterare,
    tomas.kvist@schack.se

Gymnasiet – en brygga till landslagsspel

Evgenij Agrest.

Schackgymnasiets tränare är stormästaren Evgenij Agrest som bland annat haft Sverigeettan Nils Grandelius som sin adept. Han har också tränat Sveriges största ungdomstalanger i Sveriges Schackförbunds regi.

Nu ser han Schackgymnasiet som ytterligare en morot för landets schacktalanger. Han kan se framför sig att Schackgymnasiet blir en naturlig samlingsplats för alla ambitiösa schackspelare i gymnasieåldern. Att det blir en viktig brygga mot vidare landslagsspel i junior- och seniorturneringar.

– Schackgymnasiet visar på den positiva utvecklingen vi har i svenskt schack, säger Evgenij Agrest.

Hur ser en skolvecka ut på Schackgymnasiet?
– Vi har två schemalagda lektioner på vardera två timmar, och utöver det blir det självständigt arbete med egna analyser som eleverna sedan visar för mig och får feedback, säger Evgenij Agrest.

Med schacklektionerna och egna arbetet blir det åtminstone 8 timmar schack i veckan.

– Men eleverna tränar mycket mer än så. De har en stor entusiasm och närvarar på alla lektioner. Schackgymnasiet innebär verkligen en ambitiös satsning för de här eleverna. Man känner att alla vill utvecklas, var och en utifrån sin egen nivå, säger Evgenij Agrest.

Evgenij Agrest laddar för att ta emot en ny årskull elever på Schackgymnasiet i höst. Och de nya eleverna kan hämta kunskap och inspiration från de ett år äldre träningskamraterna.

– Jag hoppas skapa ett läger i början på terminen så att att vi får ihop hela gruppen, att det blir ett utbyte.

Schacklektionerna sker ofta digitalt. Onlineträningarna har gjort det möjligt att samla elever som bor på andra platser. Men ambition är att få fler elever på plats på Celsiusskolan.

Evgenij Agrest håller med:

– Det betyder mycket för eleverna att vara på plats i skolan. Att befinna sig i idrottsmiljön och se hur elever i andra sporter satsar hårt.