Schack har blivit den näst största sporten i populära Sports Heart Camp som arrangeras just nu i Tumba söder om Stockholm.
Av totalt 400 lägerdeltagare i sporter som ishockey, fotboll, handboll och friidrott finns 48 med i schackgruppen. 30 deltagare bor på plats hela veckan, och 18 deltagare som är lite yngre är “day campers” och åker hem klockan 15.00 varje dag.
Initiativet till Sports Heart togs av Malin och Chris Härenstam.
– Det är åttonde året i rad vi har Sports Heart Camp. Första året hade vi bara fotboll – men med tiden har sportlägret växt med fler idrotter och med fler deltagare, säger Malin Härenstam.
Sports Hearts mål är att vara ett nav att ge barn möjlighet till idrott och hälsa.
– VI arbetar för alla barns rätt till hälsa. Och att barn som inte har stora ekonomiska förutsättningar också ska få chansen att vara med. Därför har vi infört ett system med stipendier. Här kan föräldrar ansöka om att få stipendieplatser åt sina barn till Sports Heart Camp, säger Malin Härenstam.
Traditionella sporter som fotboll, ishockey och friidrott var tidigt med på programmet.
Hur kom schacket in i bilden?
– Det var schackförbundet som hörde av sig och undrade om de också kunde vara med. Och det lät intressant, men vi ville att det fanns aktiviteter där deltagarna rörde på kroppen också. Då kom förslaget om fysiska moment som stafettschack där barnen springer till schackbrädena för att göra drag – och så lade vi in renodlade fyspass även för schackungdomarna som också får prova andra idrotter kvällstid.
Malin Härenstam berättar om en rolig episod när schacket var med för första gången på Sports Heart Camp.
– Du vet, de tuffa hockeykillarna ställde sig och tittade på schackbrädena och undrade vad schacket hade där att göra. Sen dröjde det inte länge förrän de ställde sig i kö för att spela schack själva! Schacket har blivit ett populärt inslag hos barn från alla idrotter. Många vill spela och imponeras när mästarna är på besök och spelar mot flera samtidigt i en simultan.
– Schackgruppen varit väldigt inkluderande mot de lägerdeltagare som blivit nyfikna. Det har till och med hänt att någon under lägret bytt sport och vill vara med schackspelarna i stället, skrattar Malin Härenstam.
Sports Heart Camp fungerar också som en utbildning för ungdomsledare. Varje sport har en mentor som stöttar ledarna.
Emilia Horn har mentorsrollen inom schacket – och Malin Härenstam är imponerad av hennes arbete.
– Emilia är en viktig person för Sports Heart Camp. Hon gör ett fantastiskt jobb och är väldigt duktig på att tillsammans med Joel Sjöstrand sprida information om lägret. I år tar hon dessutom med sig de stora talangerna i Team Sweden. Det är jättehäftigt och roligt.
Stormästaren Evgenij Agrest som också är en av tränarna i Team Sweden har varit med under hela Sports Heart Camp.
– Det är jätteroligt att ha med Evgenij Agrest som är en skicklig ungdomsledare, säger Emilia Horn och påminner om att tre stormästare som tidigare gästat Sports Heart Camp nu spelar i schack-OS för Sverige:
– Pia Cramling, Nils Grandelius och Erik Blomqvist har alla varit med hos oss tidigare.
Efter sommarens läger i Tumba ska Malin och Chris Härenstam sätta sig ned och dra upp riktlinjerna för nästa år – och där har schacket en självklar del i framtiden.
– Schacket tillför jättemycket till Sport Heart Camp, och vi känner också stöd från schackförbundet. Det var väldigt trevligt när förbundets ordförande Håkan Jalling kom och besökte oss, säger Malin Härenstam.