Wiedenkeller rycker i Mästarklassen-Elit

Publicerad 6 juli, 2022 av Martin Lokander

IM Michael Wiedenkeller har ryckt åt sig ledningen genom att besegra IM Johan Furhoff. Foto: Lars OA Hedlund

I en rekordjämn Mästarklassen-Elit har en spelare äntligen ryckt åt sig ledningen, och det är topprankade IM Michael Wiedenkeller som leder efter ett framgångsrikt angrepp mot IM Johan Furhoff som haft en jobbig turnering och ännu väntar på sin första poäng.

Bakom Wiedenkeller lurar jagar IM Thomas Engqvist, GM Thomas Ernst och IM Jan Johansson. Ernst spelade mycket aggressivt med ett tidigt g2-g4 mot IM Tommy Andersson. Partiet svängde fram och tillbaka men till slut var det Ernst som drog det längsta strået. I det tredje avgörande partiet vann FM Edvin Trost mot FM Eric Thörn efter en felbedömning i en skarp Kungsindisk ställning från Eric.

I den femte ronden blir det ett spännande möte där ledaren IM Michael Wiedenkeller tar sig an trean Jan Johansson med de vita pjäserna.

Resultat och lottning, Mästarklassen-Elit

I Junior-SM har två spelare ryckt ifrån resten av fältet och det är FM William Olsson som vunnit sitt fjärde raka parti i fin stil mot CM Alexander Nord. Han kan dock inte koppla av eftersom FM Axel Falkevall flåsar honom i nacken med en halvpoäng mindre. Idag var det Arvin Rasti som fick se sig besegrad av Falkevall. Utöver dessa resultat vann FM Gustav Törngren och Jung Hyun Seo sina första partier som svart mot Vidar Grahn samt CM Joar Östlund.

I rond 5 spelar William Olsson svart mot Jung Hyun Seo och Axel Falkevall spelar svart mot FM Gustav Törngren. Det kan vara värt att notera att Olsson och Falkevall möter varandra i rond 8 och då för Falkevall de vita pjäserna.

Resultat och lottning, Junior-SM

Jukka Hautajärvi har fått en kanonstart på sitt schack-SM med 4 raka vinster i Veteran-SM 50+. Foto: Lars OA Hedlund

I Veteran-SM 50+ tycks ingen vara förmögen att stoppa Jukka Hautajärvi som vunnit alla fyra partier. I den fjärde ronden var det Håkan Winfridsson som fick se sig besegrad. I den femte ronden är det Ola Westerlunds tur att försöka stoppa Jukka.

Resultat och lottning, Veteran-SM 50+

Efter att CM Per Söderberg och Henryk Dolata spelat remi på toppbordet fick Björn Gillefalk chansen att gå upp i ensam ledning i Veteran-SM 65+ med en seger mot Åke Westin. Imorgon spelar Gillefalk vit mot just Henryk Dolata på förstabordet.

Resultat och lottning, Veteran-SM 65+

Guide: Så enkelt följer du schack-SM Bilder dag 4 Dagens resultat