Schackälskaren Robert Spångberg är död

Publicerad 25 november, 2021 av Ingemar Falk

Robert Spångberg (1949–2021). Foto: Lars OA Hedlund

Robert Spångberg, hedersmedlem i Stockholms Schacksällskap, har hastigt lämnat oss. Han var nyligen aktuell i samband med utgivningen av hans bok om Hasselbacken Chess Open. Boken handlar om den jubileumsturnering som Stockholms Schacksällskap anordnade 2016.

I förordet skrev han:

”Boken är inte skriven för stormästare, andra schackexperter eller som en lärobok utan som ett minnesdokument över en storslagen turnering med deltagare från när och fjärran”.

Robert Spångberg var en sann schackälskare som deltog flitigt i turneringar, och även spelade i flera SM. Han jobbade också mycket ideellt för schackets bästa, och hade styrelseuppdrag i bland annat Stockholms Schackförbund.

Robert Spångberg var också aktiv i Stockholms Schacksällskaps klubbtävlingar ända fram till slutet. Han spelade ett parti så sent som förra tisdagen.

Samtidigt hade han schackvänner i andra föreningar. Den närmaste av dem var Peter Collett, Wasa SK.

Det var också till Peter Collett som Robert Spångberg ringde när tillståndet plötsligt försämrades tidigt på söndagskvällen på grund av en stroke. Peter Collett såg till att ambulans tillkallades, men trots snabb vård och operation gick inte Robert Spångbergs liv att rädda.

Robert Spångberg dog på tisdagseftermiddagen. Han blev 72 år.

Peter Collett minns sin vän:

– Det är ofattbart att Robert är borta. Han hade så mycket kvar att ge och göra. Robert var mitt uppe i sitt andra schackbokprojekt och hade redan börjat prata om en tredje bok efter det. För mig var Robert en sann och mycket lojal vän.

Boken om Hasselbacken Chess Open 2016