Ny svensk schackbok om Hasselbacken Chess Open 2016

Publicerad 11 oktober, 2021 av Ingemar Falk

En bok på svenska om en schackturnering, och med kommenterade partier. Det är inte ofta vi får se det, men nu har Robert Spångbergs ambition att skriva en bok om Hasselbacken Chess Open 2016 förverkligats.

När Stockholms Schacksällskap under den varma våren 2016 firade 150 år med Hasselbacken Chess Open fick svenska schackpubliken se ett särdeles starkt startfält med över 30 stormästare.

Där fanns världsstjärnor som Alexei Shirov och Dmitrij Andreikin bland ”coming stars” som i dag är tongivande i världsschacket: Wijk aan Zee-segraren Jorden van Foreest, Vidit Gujrathi, Baskaran Adhiban, Samuel Sevian, Nihal Sarin, Awonder Liang och många fler.

Flera spelare ur den unga generationen har efteråt bjudits in till Rilton Cup och TePe-Sigeman, men det var genom Hasselbacken Chess Open som de lärde sig att uppskatta schacklandet Sverige.

Totalt deltog 303 spelare från 35 olika nationer

Nu kommer boken om den storturneringen, och den finns att köpa för 250 kronor. I boken får du 115 välkommenterade partier, bilder och rond för rond-referat.

Unikt kontverk. Shackspelarna på plats i Spegelsalen under Hasselbacken Chess Open 2016. Foto: Lars OA Hedlund

Det är som författaren Robert Spångberg skriver i förordet:

”Boken är inte skriven för stormästare, andra schackexperter eller som en lärobok utan som ett minnesdokument över en storslagen turnering med deltagare från när och fjärran”.

Författaren Robert Spångberg. Foto: Lars OA Hedlund

Och det är så Hasselbacken Chess Open 2016 blev – ett minne för livet för många. Och nu får du chansen att resa tillbaka i tiden och minnas tillbaka till turneringen som under nio dagar var en av de mest välbevakade schacktävlingarna i världen.

Priset för boken är som sagt 250 kronor och du kan beställa boken genom att sätta in pengar till något av dessa alternativ:
Swishnummer: 1236095392
Bankkonto: SEB 5240-1023860
Plusgiro: 351607-7

Se bilderna från turneringen 2016