Guide: Lär dig bli en mästare på schack

Publicerad 14 november, 2021 av Ingemar Falk

Schackprofilerna Nils Grandelius och Anna Cramling i SVT:s program Schackmästaren vs Sverige. Foto: Johan Paulin/SVT

SVT-programmet Schackmästaren vs Sverige med profilerna Anna Cramling och Nils Grandelius inspirerade många att lära sig mer om schack.

Nu finns denna guide som hjälper dig att ta första stegen mot att bli en schackmästare:

Tips för nybörjare

Här är några fler tips om hur du kan komma igång och spela schack:
– Lär dig schackreglerna
– Se filmer för nybörjaren
När du lärt dig grunderna och vill ta nästa steg:
– Schackfyrans schacktricks

Gå med i en Schackklubb!

Hitta din närmaste klubb. I en schackklubb kan du prova på att tävla. Många schackklubbar erbjuder verksamhet för nybörjare, både för vuxna och för barn, och det finns massor av schacktävlingar som inte riktar sig till elitspelare utan till breddspelare på alla nivåer.

Damträffar i schack

Sveriges schackförbund har också startat ett kvinnligt schacknätverk för alla tjejer som vill börja spela schack. Här kan du läsa mer.

Få nya schackvänner

FB-gruppen Svenskt schack med över 3 000 medlemmar är en aktiv grupp där du kan få tips, svar på dina frågor – och skaffa dig nya kompisar.

Spela schack på nätet

Vi har tagit fram en guide med länkar till de bästa apparna.

Schack på Youtube

Sveriges Schackförbund har hundratals videor på sin Youtube-kanal. Här finns till exempel videor där Nils Grandelius analyserar partier för den ambitiöse schackspelaren som vill få proffstips.

Utmana vår egen schackdator

Här kan du ta ett parti mot vår populära schackdator. Hur många nivåer klarar du?

Bli e-sportare i schack

Sveriges Schackförbund startar tillsammans med Fragbite en e-sportliga för schackspelare: Svenska Schackligan. Där kan du vara med och tävla mot andra som håller samma schacknivå som du.

Går du i skolan?

Då kan ni starta en schackklubb på skolan. Det kostar ingenting och ni får en massa material (t.ex. 10 schackspel!). Det är väldigt enkelt, det är bara att följa våra instruktioner.

Missa inte våra skoltävlingar! Vi har allt ifrån världens största schacktävling för fjärdeklassare, Schackfyran till Skol-SM, Yes2Chess och mycket annat!

Gå med i en schackklubb