Spela schack på nätet – de populäraste apparna

Publicerad 14 november, 2020 av Ingemar Falk

Spela schack i mobilen. Här är en guide till fyra populära appar om du vill spela schack på nätet.

Schackintresset växer i Sverige – och många har frågat om vilka de bästa apparna och datorprogrammen är för att spela schack online på nätet.

Vill du snabbt testa din spelstyrka på annat sätt kan du utmana vår schackdator här på schack.se.

Vill din skolklass testa på att spela schack? Då har Sveriges schackförbund flera alternativ – även online.

Här är en sammanfattning av redaktionens favorit-appar:

Lichess

Lichess har blivit hemmaarena för många svenska klubbspelare. Här kan du få kontakt med svenskar om du vill gå med i en klubb och slåss för klubbfärgerna i svenska schackturneringar. PS: I denna ställning gör svart schack matt i 3 drag. Foto: Lichess.org

Lichess blivit något av hemmaplan för Sveriges klubbspelare i schack. På schackservern spelas flera svenska turneringar med hundratals spelare.

Vill du komma i kontakt med svenska spelare, och gå med i en svensk klubb nära dig så är Lichess en utmärkt mötesplats.

Lichess samlar omkring 500 000 spelare varje vecka från hela världen så här är det lätt att snabbt hitta någon motståndare att spela mot. Det finns också möjlighet att träna med schackproblem, spela korrschack och möta en dator.

Och det bästa: Allt detta är gratis. Registrerar du dig så får du ett ratingtal och kan vara med i turneringar.

[Spela på datorn] [iPhone] [Android]

Chess.com

Störst – men det kostar om du vill ha allt schackgodis. Foto: chess.com

Med omkring 75 miljoner medlemmar är Chess.com den största spelservern i världen.

Du registrerar dig och kan sen spela partier och turneringar gratis. Men för att utnyttja allt som erbjuds: analyser, schackträningar och annat behöver du betala en månadsavgift.

Men det är inte hutlöst dyrt precis. Guld-abonnemang med vissa begränsningar kostar 300 kronor per år, och vill du ha tillgång till precis allt (Diamond-abonnemang) kostar det 950 kronor per år.

[Spela på datorn] [iPhone] [Android]

Chess 24

Chess 24 har världens bästa bevakning av schackturneringar, och en ny spännande spelserver är på gång. Håll utkik! Foto: Chess24

Ägs av norske världsmästaren Magnus Carlsen. En bubblare vad gäller kapaciteten att vara en spelserver att räkna med. I dag är det i ärlighetens namn problem med att det laggar, vilket kan ställa till problem i tidsnödsraffel.

Men Chess 24 är på gång att lansera en helt nybyggd spelserver – vilket dramatiskt kan öka spelarantalet. Och med Magnus Carlsens ekonomiska muskler kan nya versionen av schackservern bli något alldeles extra.

Redan i dag är Chess 24 omåttligt populär bland inbitna schackspelare – just för att sajten har världens bästa schackbevakning av turneringar. Här samlas de allra flesta när det vankas storturneringar. Vill du hänga med alla de stora schackfansen så är Chess 24 den rätta platsen.

Och ska du följa världsmästaren Magnus Carlsen i alla turneringar bjuds du här på specialbevakning i varje turnering.

[Spela på datorn] [iPhone] [Android]

Chess for kids

Ett säkert val för schackföräldrar. Foto: chesskids.com

Ägs av chess.com. Appen är mer anpassad till barn och har en välkomnande miljö – vilket kan lugna föräldrar med barn som vill testa på att spela schack.

Barnen kan inte bli vänner utan att föräldrar går in och godkänner. Chess for kids är helt enkelt ett tryggt val för schackföräldrar.

Det är gratis att spela partier, men vill man träna med schackproblem så kostar det 300 kronor per år.

[Spela på datorn] [iPhone] [Android]