Tv-guide: Så spelas Schackmästaren vs Sverige

Publicerad 4 november, 2021 av Ingemar Falk

Promobilden för “Schackmästaren vs. Sverige” som sänds på SVT Play från klockan 17.00 den 14 november. Foto: SVT

[Du ser sändningen här på SVT Play med start klockan 17.00 i dag, söndag.]

Den 14 november ska Sverigeettan Nils Grandelius bli utmanad av svenska folket i Schackmästaren vs Sverige som sänds på SVT Play med start klockan 17.00.

Även Anna Cramling kommer att vara med i studion under hela sändningen.

Tv-tittarna gör sina drag mot Nils Grandelius via Duo-appen. Så funkar det steg för steg:

Leta upp symbolen för Schackmästaren vs Sverige i Duoappen och klicka på symbolen. I menyn kan du välja flera olika saker att göra, men de flesta vill nog klicka på Schackbrädet. I vyn för schackbrädet gör du ditt drag genom att med pekfingret dra pjäsen till den ruta du önskar. Foto: SVT

1) Om du inte redan har Duo-appen i din Android eller iPhone finns nedladdningslänkar här.
2) Du kan registrera dig, men det är inget krav för att få vara med.
3) I Duo-appen scrollar du fram till Schackmästaren. Klicka på Schackmästaren och du får upp en meny.
4) Där kan du se en instruktionsfilm hur du spelar, chatta med andra, skicka in en schackbild och det viktigaste schackbrädet.
5) På schackbrädet gör du ditt drag genom att med pekfingret dra pjäsen till den ruta du önskar. Det drag som väljs av flest antal tittare blir också det som Nils Granbdelius kommer att få emot sig.
6) Du kan göra ditt drag helt för dig själv, men du kan också tjuvkika och se vilka tre drag som just nu är populärast.
7) När betänketiden närmar sig sitt slut dyker en nedräkning upp.Nu gäller det snabbt att välja sitt drag om du inte redan gjort det.
8) När draget kommer till Nils Grandelius får tittarna invänta hans svar – och sen kan man vara med igen och rösta på nästa drag.

SVT har skrivit en artikel med intervju och guide inför sändningen. Här är texten:

Sveriges bästa schackspelare Nils Grandelius utmanar svenska folket att tillsammans spela schack mot honom i en ny slow-TV-satsning.

Välkommen till en helkväll när SVT satsar på interaktiv live-schack! Den 14 november 2021 får du chansen att spela schack mot Stormästaren Nils Grandelius – live i SVT Play och i SVT:s app Duo.

– Det ska bli väldigt roligt. Vi har ju sett hur schackets popularitet ökat kraftigt under pandemin, så därför ska det bli spännande att se hur svenska folket klarar sig mot mig, säger Nils Grandelius.

Så funkar det

I Duo-appen finns ett schackbräde där du kommer att kunna göra ditt drag mot Grandelius. Appen läser av alla drag och räknar ut vilket som är det populäraste draget. Det spelas därefter på Grandelius fysiska bräde. Vi fortsätter spela till dess vi vet om Sverige tillsammans kan slå Stormästaren. Om Grandelius vinner en match får han en begränsning som höjer svårigheten under kommande matcher – det kan vara kortare betänketid, färre pjäser, eller ögonbindel. 

– Det är ju ett helt annat koncept än de vanliga tävlingarna jag spelar, så det är svårt att veta på förhand hur allt kommer gå. Framförallt ska det bli väldigt roligt att prova på, och jag hoppas på stort intresse från svenska folket, säger Nils Grandelius.

Spelet kommenteras och analyseras av schackprofilen Anna Cramling.

– Under en stor del av mitt liv har jag fokuserat på att bara spela och tävla i schack. De senaste två åren har jag dock nästan enbart livestreamat och kommenterat schack på min twitch-kanal, så det känns väldigt naturligt nu att kommentera i Stormästaren vs Sverige. Det här blir dock första gången jag kommenterar på svenska och inte engelska, säger Anna Cramling.

Mellan matcherna får vi återuppleva klassiska schackögonblick ur SVT:s arkiv och lösa kluriga schacknötter tillsammans med andra tittare i chatten. Sändningen programleds av Victoria Dyring.

Vi hoppas att du vill vara med! Vill du kontakta redaktionen kan du göra det på schack@svt.se.

Se sändningen på SVT Play här.

Läs mer om DUO-appen här.

Se sändningen på SVT Play här