Stormästaren Ferdinand Hellers har de senaste åren återkommit till schackscenen efter ett 22 år långt avbrott mellan 1997–2019.
Nu har han på allvar börjat fundera på framtida satsningen.
– Jag står vid ett vägskäl. Antingen fortsätta som en “schackturist” och spela någon blixt- eller snabbschacksturnering då och då, eller verkligen göra en ordentlig satsning, säger Wasa SK-spelaren.
Du menar att vara med i internationella och svenska turneringar med långpartier?
– Jo, precis. Men ett GP med fyra snabbschackspartier på fredagskvällen blir för tufft efter en arbetsvecka. Å andra sidan var jag riktigt intresserad av att ställa upp i Västgöta open. Jag hade till och med kollat upp tågtiderna så att jag skulle kunna vara på plats före första ronden på lördagsmorgonen.
– Men sen fick jag veta att turneringen på grund av pandemin bara tar in spelare från Västergötlands schackförbund. Inget att säga om det, men den turneringen hade tilltalat mig.
Det här beslutet du funderar på om framtiden – vilket tidsspann pratar vi om?
– Jag ska ägna hösten åt att tänka och komma fram till beslut hur seriös satsningen blir under 2022.
Om du kommer tillbaka ordentligt till turneringsschacket nästa år – då innebär det mycket jobb vid schackbrädet.
– Haha! Jo, det vet jag med mig. Men jag är inte rädd för att jobba hårt.
Ferdinand Hellers driver i dag en egen advokatbyrå med långa arbetsdagar som följd.
– Jag brukar ligga på 50–60 timmars arbete i veckan, säger Ferdinand Hellers – utan att skryta, det är mer ett konstaterande.
Dessutom har han familj med fyra barn – plus ett tillskott.
– Ja, vi har skaffat hund också. Men det är bra – då kommer jag ut mer och motionerar. Jag kände det under Turning Torso Chess Event – konditionen är viktig i schack.
Ferdinand Hellers hade länge häng på bronsmedaljen i Turning Torso, men krafterna tröt på slutet. Det fanns emellertid partier där som gjorde honom nöjd och visade på att han tillhör eliten när spelet stämmer. Bland annat fick han remi som svart mot Sverigeettan Nils Grandelius, och han vann detta fina parti mot landets senaste stormästare Jonathan Westerberg:
I nyss avslutade online-OS fick Ferdinand Hellers vara med och representera Sverige för första gången på länge.
– Det gick inte så bra som jag hoppats på, och så blev det lite internetkrångel också. Det var vänligt av Jacob Aagaard att erbjuda remi när det strulade som mest.
Nu har Ferdinand Hellers ringt Telia, och väntar ivrigt på hembesök från internetoperatören. Nu ska nätverket fixas i huset i Lidingö en gång för alla. Hellers ska spela för Wasa SK:s Sweden wasabis i Pro chess leagues arenatävling online på torsdagskvällen, och då kommer han att flytta in till kontorslokalerna hos Schackakademiens preses Jan Ståhlberg. Inget nätstrul ska ödelägga schackspelandet den här gången.
I online-OS fanns det i alla fall ett parti som visade att Hellers i sina bästa stunder håller jämna steg med betydligt yngre elitspelare. Så här fick han remi mot 22-årige stormästaren från Ungern: Benjamin Gledura (2628):
– Jag vill få mer jämnhet i mitt spel, och det når man med mer arbete förstås, säger Ferdinand Hellers.
Om du väljer att satsa ordentligt igen, vad tror du blir viktigast?
– Helt klart öppningsförberedelser. Det är ju ett sånt otroligt större informationsflöde i dag. Titta på Wesley So som har 100 timmars videokurs om öppningar, och även Nils Grandelius videokurser går inte av för hackor. Det gäller att hänga med.
Vad skulle du säga ha förändrat sig mest i schacket sedan du var aktiv på 1990-talet?
– Att schacket fått så många grenar. Att vara bra i både bulletschack och långpartier är som att behärska både 100 meter och maraton i friidrott, säger Ferdinand Hellers och fortsätter:
– Under pandemin har det blivit mycket onlineschack i blixt eller snabbschack. Och jag måste säga att dagens unga generation som till exempel Adrian Söderström och Ludvig Carlsson är riktigt duktiga på den grenen. De spelar snabbt och aggressivt. Här har jag fått försöka lära mig att anpassa spelet enligt den nya stilen. Man har inte tid med att fundera ut långsiktiga strategiska planer.
En schacksatsning 2022 skulle innebära fler turneringar med långpartier. Utan att grotta ner sig helt i schackkalendern finns det tävlingar som skulle kunna passa in i Ferdinand Hellers schema.
Ja, vad pratar vi om här? SM nästa sommar, Rilton cup, landslagsspel?
– SM är inte alls otroligt, det passar bra i tiden och jag har fått förfrågningar de senaste åren. Rilton cup, ja kanske – men om det blir turnering nu i vinter så är det lite för tidigt för mig. Vad gäller landslaget var det kul att få spela i online-OS och jag fick frågan om jag kunde spela lag-EM senare i höst. Landslaget skulle förstås vara en del i en eventuell satsning för mig.
Ferdinand Hellers är med 2592 i Elo rankad tvåa i Sverige efter Nils Grandelius. Men det är heller inget ratingtal som utmanats på allvar, då han har ytterst få långpartier bokförda det senaste decenniet.
– Ja, risken är förstås att elotalet kan sjunka rejält. Men det är en risk jag får ta med i beräkningen.
Jag och Ferdinand Hellers säger hej då utanför lunchrestaurangen. Senast vi träffades där var i mitten av mars 2020, just när världen stod inför en ny pandemi. Nu 1,5 år senare har Sverige äntligen tagit de första stegen mot en ny tid.
Det kan också bli en ny tid för Ferdinand Hellers schackkarriär. Han står vid vägskälet nu.