Så föddes nya schackservern Spillsjakk – nu ska kampen Sverige–Norge spelas där

Publicerad 4 juni, 2021 av Ingemar Falk

Så ser brädet och pjäserna ut på Spillsjakk. Om det andas Lichess så är det ingen slump. En av Lichess profiler, Theo Wait, har hjälpt till med att sjösätta Norges Schackförbunds onlineprojekt. Foto: Spillsjakk.no

Onlinelandskampen Sverige–Norge på nationaldagen den 6 juni spelas på en norskutvecklad schackserver – Spillsjakk.

Då får du en första chans att testa på Spillsjakk och samtidigt kämpa för de blågula färgerna.

– Vi ser fram emot att dela plattformen med svenska spelare, säger Harald Christian Sagevik, marknads- och kommunikationsansvarig på Norges schackförbund.

Schackservern Spillsjakk har kommit till på Norges schackförbunds initiativ. Inspirationen hämtades från Sveriges Schackförbunds Yes2Chess och hjälpen till programvaran hämtades hos Lichess.

– Vi kände behovet av en säker spelplattform för norska skolschacket, berättar Harald Christian Sagevik.

Med det som mål kontaktades de etablerade aktörerna inom onlineschack.

– Men snart nog insåg vi att det skulle bli besvärligt att få till något bra på det sättet. Då började vi titta på SSF:s programvara för Yes2Chess och började undersöka vilka möjligheter det fanns för oss att skapa vår egen lösning.

Det kan vara ett riskfyllt projekt. När Danmarks Schackförbund försökte sig på en egen schackserver 2007 för att locka nya spelare blev det en dyrbar satsning som inte gav det utfallet av nya medlemmar man hoppats på. Något som Magnus Carlsens tränare Peter Heine Nielsen påmint om på Twitter:

Nu hamnade Norges Schackförbunds snabbt på ett mycket säkrare spår. Förbundet fick nämligen kontakt med Lichess-profilen Theo Wait.

– Med Theo i vårt team såg vi ganska snabbt större möjligheter än en spelplattform enbart för skolschack, säger Harald Christian Sagevik och fortsätter:

– Målet blev nu att skapa en komplett turneringsplattform med alla de mest använda parningssystemen och turneringsformaten, inklusive seriesystemet. Vår vision i dag är att skapa en spelplattform av och för alla schackklubbar i Norge.

I Sverige hörde man talas om er server Spillsjakk i höstas när ni arrangerade en fyrnationsturnering online för kadettspelare. Men där kom inte schackservern igång och alla spelare fick i stället flytta till Lichess.

– Hösten 2020 började vi med de första testturneringarna, som i allmänhet gick bättre än förväntat. Tyvärr var Fyrnationstävlingen online inte en av dem. Läxan vi lärt oss från den gången var att aldrig mer göra programuppdateringar strax före viktiga turneringar, säger Harald Christian Sagevik och berättar vidare hur arbetet med Spillsjakk fortsatt under 2021:

– Sedan Fyrnationsturneringen har vi genomfört ett antal testturneringar, av vilka den största har haft knappt 300 deltagare. Bland annat hade vi en turneringsserie för “Fler Mot Sjakktoppen” som löpte över fyra söndagar med 180 deltagare.

– Baserat på de erfarenheter vi har haft i vinter känner vi oss mycket bekväma att söndagens landskamp Sverige–Norge på Spillsjakk kommer att äga rum utan större problem.

Och till sist hälsar Harald Christian Sagevik:

Landskampen spelas på söndag.

– Spillsjakk är fortfarande i utvecklingsfasen, men vårt mål är att fokusera på design, navigering och användarvänlighet efter sommaren.
– Och vi ser fram emot att dela plattformen med svenska spelare i klubbar och distrikt i Sverige.

Anmälningarna till landskampen Sverige–Norge ska ske senast på lördagen – och här kan du få mer info och anmäla dig.

Anmäl dig till landskampen Sverige–Norge