Sverige vann Fyrnationers

Publicerad 21 november, 2020 av Ingemar Falk

Adrian Söderström blev Sveriges bästa poängplockare. Foto: Lars OA Hedlund

Arrangörerna av Fyrnationerslandskampen för U16-spelare hade en svettig lördag. Efter ett misslyckat startförsök på Norges nya spelserver Spillsjakk fick alla spelare logga in på Lichess. Tävlingen var då fyra timmar försenad.

I stället för en round robin – blev det en arenaturnering à la svenska onlineligorna.

Deltagarantalet haltade betänkligt. Sverige och Island hade fullt lag (12 spelare). Norge kom med 10 spelare, Finland hade bara 6 deltagare.

Det blev ingen sportslig rättvisa denna gång, men bra och utvecklande i alla fall att de nordiska schacktalangerna fick träffas och mötas online.

När partierna är med betänketiden 15 minuter blir de sista minuterna väldigt avgörande för slutpoängen och det väcktes irritation bland några spelare när det tittades mer på klockan än ställningen på brädet.

Tävlingsledarna var noggranna med att berätta att de följde det som skrevs i chatten, och styrde upp diskussionerna när känslorna blev för heta.

Heder också åt arrangörerna som inte gav sig, utan hittade denna lösning med arena för att få till stånd landskampen

Sverige vann på 138 poäng, tio poäng före tvåan Norge. Island blev trea och Finland med sitt reducerade manskap blev fyra. Hela slutställningen här.

Slutställning, Fyrnationers 2020