Intervju: Nils Grandelius sammanfattar Tata Steel Masters 2021

Publicerad 1 februari, 2021 av Ingemar Falk

Nils Grandelius var Sveriges första spelare i högsta gruppen i Wijk aan Zee på över 30 år. Foto: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021

– Det jag är mest nöjd med är att jag spelade schack som var underhållande. Jag hade kunnat ta samma antal poäng fast på ett mycket tråkigare vis.

Det säger Sverigeettan i schack, Nils Grandelius, efter Tata Steel Masters som avslutades på söndagen.

Svenskens kampvilja – och sportslighet vid brädet belönade honom med Vugar Gashimov Award efter turneringen Det är ett fair play-pris som delas ut varje år.
Vugar Gashimov var en av världens starkaste spelare när han endast 27 år gammal tragiskt gick bort i sviterna av hjärncancer i januari 2014. Vugar Gashimov var en väldigt populär spelare och känd för sitt sportsliga beteende, och priset har instiftats i hans namn.

Grandelius slutade på nionde plats i Tata Steel Masters på 6 poäng, och gick upp i sju poäng i ELO till 2670 och klättrade till 69.e plats på världsrankingen.

På en skala mellan 1–5. Hur skulle du betygsätta din insats?
– Någonstans mellan 2 och 3 skulle jag vilja säga.

Det är låter väl som ett alltför snålt betyg?
– Nej, men det är min känsla. Det gick ju så bra i starten, men sen blev det tyngre. Jag vann tre bra partier i början, men förlorade också totalt fyra.
– Och nu säger ju alla schackspelare det här, men jag tycker att jag är bättre än min ranking.
– Det är ju så i schack att man har den ranking man förtjänar. Ändå känns det att jag har mer att ge.

Nu passerade båda de unga spelarna Andrej Jesipenko och Jorden van Foreest 2700-gränsen här i Wijk aan Zee. Är det kring 2700 du ska kunna ligga, tycker du?
– Inte nödvändigtvis just 2700 – men jag ska ha bättre rating än 2670 som nu. För ett par år sedan låg jag 20 poäng högre.

Men segern mot världsfemman Maxime Vachier-Lagrave i början av turneringen tar han med sig.

Nils Grandelius har precis vunnit mot Maxime Vachier-Lagrave. Foto: tatasteelchess.com

– Den vinsten visar att jag har en hög högstanivå. Det är absolut något att bygga på.

En annan sak som Nils Grandelius tar med sig är att få bukt med tidsanvändningen för vidare framgångar.

– Jag kommer verkligen djupanalysera tidsanvändningen för alla drag. Jag hamnade i tidsnöd för ofta i turneringen. Jag tänkte väldigt mycket i vissa faser av partiet. Visst – jag hittade då väldigt starka drag, men sen blev det tidsbrist för andra drag och då kom misstagen, säger Nils Grandelius och fortsätter:

Nils Grandelius under ett av sina partier i Wijk aan Zee. Foto: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021

– Det gäller att tvinga sig själv att göra dragen snabbare, och att man sen får se hur det utvecklar sig. Och att veta att man kanske gör lite fel, men att man kan klara det och håller partiet.

I dag, måndag, reser Nils Grandelius hem till Köpenhamn. Före avresan måste han göra ett coronatest. Under pandemins andra våg har Danmark skärpt restriktionerna. Det krävs ett negativt covidtest för att kunna resa in i landet.

Sedan väntar en tid i karantän. Den tiden kommer Nils Grandelius använda till efteranalyser av alla sina partier i Tata Steel Masters.

Det blir analyser som läsarna av schack.se under februari och mars får en unik inblick i. Det kommer att bli en special i populära videoserien Nils Grandelius analyserar – en “Tata Steel Chess Replay”. Tanken är att Grandelius berättar och analyserar alla sin partier – rond för rond.

Årets Tata Steel Masters var första gången på över 30 år där Sverige hade med en spelare i högsta gruppen i Wijk aan Zee – och intresset för Grandelius framfart har varit stort både hos schackfans och media här i Sverige.

Sveriges Schackförbunds specialsändningar från Tata Steel Masters med Deniz Arman som kommentator hade totalt 40 000 visningar. Enbart mötet mot världsmästaren Magnus Carlsen hade över 6 300 visningar.

Grandelius spelade. Arman kommenterade. Foto: Lars OA Hedlund

– Jag har förstått att det varit intresse, säger Nils Grandelius. Det känns jättekul med stödet, även om jag har varit i min bubbla under turneringen. Jag har inte ens läst schack.se under de här veckorna.

Så det blir att läsa ikapp en del nu?
– Haha. Ja, så blir det nog, skrattar Nils Grandelius.

Om du tittar i din schackkalender närmaste tiden framåt. Hur ser det ut?
– Den är alldeles blank. Jag hoppas att Tepe Sigeman kan spelas i slutet av april men det är förstås jättesvårt att bedöma coronaläget då.

Så här slutade Tata Steel Masters 2021. Siffran i parentes anger världsrankingen för alla spelare innan turneringen startade:

PlacSpelareRatingLandPoäng
1Jorden van Foreest (66) 2671NED
2Anish Giri (11)2764NED
3Andrej Jesipenko (59)2677RYS8
4Fabiano Caruana (2)2823USA8
5Alireza Firouzja (18)2749FIDE8
6Magnus Carlsen (1)2862NOR
7Pentala Harikrishna (22)2732IND
8Aryan Tari (166)2625NOR6
9Nils Grandelius (78)2663SVE6
10Jan-Krzysztof Duda (19)2743POL
11David Anton Guijarro (55)2679SPA5
12Radoslaw Wojtaszek (37)2705POL5
13Maxime Vachier-Lagrave (5)2784FRA5
14Alexander Donchenko (71)2668TYS
Alla artiklar om Tata Steel Masters 2021