Lista med svenska schackbloggare

Publicerad 2 november, 2018 av Ingemar Falk

Susanna Berg Laachiri (Schackelina), Lars Grahn (Inte bara schack) och Thomas Engqvist (Schacksnack). Foto Lars OA Hedlund

Susanna Berg Laachiri skriver på sin blogg Schackelina om öppna DM i Norrbotten förra helgen, där hon kämpade i toppen och samtidigt fick se vinterns första snö.

Susanna Berg är en av våra svenska bloggare – och Sveriges schackförbund vill gärna lyfta fram dem här på schack.se. Du hittar länkar till bloggare under fliken Schackbloggare. Har du en egen schackblogg eller känner till någon som kan läggas till på den här listan? Mejla ditt tips till nyheter@schack.se. Vi vill gärna se att bloggarna är aktiva med åtminstone 2-3 uppdateringar i månaden.

Här följer en sammanställning av några av Sveriges schackbloggare – en blogglista som kan byggas ut med er läsares hjälp.

SCHACKELINA – SCHACK ÄR MAGISKT med WFM Susanna Berg Laachiri. Susanna är en rutinerad och flitig turneringsspelare, och på sin blogg skriver hon om sina schackliga äventyr på ett personligt sätt.

MATS LARSSON: Chess the ordeals of a club player. Nystartad blogg (2024) med fokus på misstag i schack. Underhållande – och lärorikt!

SCHACKSNACK med IM Thomas Engqvist. Thomas varvar schacknyheter med intressanta träningstips. Han gräver också fram schackvideor för den vetgirige. Dessutom driver han ett populärt forum, där aktuella frågor i schack-Sverige diskuteras flitigt.

SCHACKBLOGGEN med Henrik Malm Lindberg, Erik Malmstig, Sture Olsson, Lars Falk och Carl Fredrik Johansson. Schackbloggen drivs i samarbete med Upsala Nya Tidning, så det är bloggen som kanske har störst chans av alla att nå ut till människor som inte är så insatta i svenskt schack i vanliga fall.

CHESS AT THE BAG OF CATS – TIGER HILLARP ON CHESS med GM Tiger Hillarp Persson. Alltid spännande att följa en stormästare och få en unik inblick hur han kommenterar sina partier. Bloggen skrivs på engelska. Tips: Tiger skriver lite om Go också!

MARTINS MÄSTARDRAG med IM Martin Lokander. Martin bjuder på schackanalyser här på schack.se. Han kommenterar ett parti i veckan med svenskintresse. Ambitionen är beskriva det som händer på i brädet, i stället för att slå på Stockfish och rabbla upp datorvarianter. Så här beskriver Martin sitt kommenterande på Martins Mästardrag: ” Tanken är att på ett lättsamt men ändå någorlunda fördjupande sätt kommentera ett aktuellt parti med svenskt intresse.”

PONTUS CARLSSON med GM Pontus Carlsson. Ännu en sida skriven av en stormästare. Kanske mer en marknadsföringssida, men den innehåller också nyheter, även om det inte uppdateras ofta.