
Mitt under pågående säsonger av både Yes2Chess och Schackfyran är det igen dags för Sveriges Schackförbunds väldigt populära kurs: Schack som pedagogiskt verktyg. Det är ett utmärkt sätt att vässa sina förmågor och bli en ännu bättre schackpedagog. Du behöver inga förkunskaper mer än att du brinner för att dina elever ska spela schack. Gör som över 50 pedagoger redan detta läsår. Anmäl dig till nästa pedagogkurs.
Kursledare är Petra Olsson som får frågor om kursen:
Varför ska pedagoger gå den här kursen?
– Man får kunskapen om vad schacket verkligen ger elever i skolan. Alltifrån mönstertänkande till det sociala. Man lär sig också om vilket material du kan använda dig av för att lära ut schack på din skola. Dessutom får du möjligheten att diskutera schackträning och bolla idéer med pedagoger från andra skolor, vilket deltagarna brukar uppskatta. Sist men inte minst lär du dig många roliga mini-games som du kan använda dig av!
Behöver man ha någon grundkunskap i schack?
– Nej! Jag har haft många nybörjare, och jag säger att det viktigaste är att ha roligt tillsammans med barnen. Schack är ett spel där man kan utvecklas långt, även utan förkunskaper. Det krävs inte mycket – bara man tycker att det är roligt att lära sig något nytt och inte oroar sig för att schack ska vara ett stort intellektuellt ämne.
Vad har du att säga till de som anser att schack är svårt?
– I den här kursen bryter vi ner schack i smådelar och gör det enkelt. Exempel på det är att vi utforskar var pjäs för sig och testar olika mini-games.
Behöver man vara duktig i schack för att vara en bra schackpedagog?
– Nej, det behöver man inte. Bara man tycker det är intressant och att man ser fördelarna för varje elev som tar del av detta. Man ska också komma ihåg att schacket ger mycket socialt i klassrummet – och barn som annars inte får stå i rampljuset kan få en möjlighet att göra det genom schacket. Elever och lärare kan också lära sig tillsammans!