2019 samlade Schackfyran 14 864 fjärdeklassare runt om på svenska skolor.
Sedan kom coronapandemin med stängda skolor som följd. Något som förändrade förutsättningarna.
Men nu är Schackfyran på väg tillbaka med kraft.
– Utan att veta om vad årets deltagarssiffra landar på så känner man ju av det stora schackintresset ute i skolorna. Det kommer säkert bli många fler som är med nu än de senaste två åren, säger Albin Ringstad som är Sveriges Schackförbunds tävlingsansvarige för Schackfyran.
Schackfyran 2021 spelades online med totalt 5 662 fjärdeklassare. Deltagandet växte med ytterligare 2 000 spelare under 2022, och i år finns alla möjligheter att tävlingen tar ett stort kliv mot tidigare rekordår.
Även om covid-19 tillfälligt satte stopp för Schackfyrans deltagarutveckling kom det också ut något bra.
– Pandemin tvingade in oss alla i det digitala, säger Albin Ringstad. Och det har visat sig bli ett viktigt verktyg för att få med spelare som inte tidigare haft möjlighet att tävla i distriktsfinaler.
I år får fjärdeklassare från bland annat Dalarna och Norrbotten chansen att vara med i Schackfyran då det erbjuds distriktstävlingar online. Och Jämtland-Härjedalen har redan beslutat att arrangera sin distriktsfinal på nätet.
Kvaltävlingarna spelas på Sveriges Schackförbunds egenutvecklade programvara. Matcherna kommer att avgöras på spela.schack.se.
De skolklasser som kvalficerar sig för Riksfinalen möts på två olika platser. Den 13 maj spelas finalen för skolor i södra Sverige, och den 28 maj sker en andra Riksfinal i Uppsala.
– Totalt hoppas jag att det blir 70 fler lag i finalerna, säger Albin Ringstad.
Det skulle betyda strax över 3 000 deltagare i Riksfinalerna, att jämföra med Riksfinalen 2019 som samlade 2 500 spelare i Västerås.
Kvaltävlingarna till årets RIksfinaler är redan full igång. Det har arrangerats länsdelsfinaler i Småland och en kommunfinal i Västerås. Från mars startar alla distriktsfinaler som ska ta ut de bästa skolklasserna till Riksfinalerna i maj.