Vinnare i den nya skoltävlingen Höst56an – som lockade nästan 1 100 elever!

Publicerad 3 december, 2021 av Ofelia Thörnqvist

Under veckan har en ny tävling spelats för skolbarn i årskurserna fem och sex. Turneringen är digital, och bygger vidare på succékonceptet Schackfyran Online.

-Vi såg i våras att arenaformatet på Lichess, där man spelar kontinuerligt under en timme, var väldigt populärt och ville inte släppa det. Därför beslutade vi att testa att spela en liknande tävling under hösten, säger Sveriges Schackförbunds skolkoordinator Albin Ringstad.

Alla distrikt har blivit informerade om tävlingen och fått möjligheten att bjuda in sina elever. Totalt under de tre deltävlingarna deltar 59 lag och cirka 1 100 elever. I alla tre tävlingar är det klasser från den certifierade schackskolan Essingeskolan som tog hem två av tre vinster. Den tredje deltävlingen vanns av Runnerydsskolan 5C. Här finns resultaten.

Albin Ringstad om Höst56an:

– Det är kul att vi kunnat vidareutveckla arenakonceptet sen i våras. Då tog det flera timmar att räkna ut resultaten, men nu går det på någon minut, så vi kan redovisa resultatet under den zoomsändning som alla lärare är inbjuda till. Det gör det hela till en bättre upplevelse som jag tror att alla deltagare värdesätter.

-Vi har också gjort om lite i poängberäkningen, utan att ändra något i kärnan. Som alltid premierar vi högt klassdeltagande, men nu premierar vi också verkligen kvalitativt spel snarare än kvantitativt spel.

Även om turneringen inte är färdigspelad, riksfinalen i Höst56an spelas 14e december så blickar Albin redan framåt:

-Eftersom arenaformatet är så populärt måste vi fortsätta använda det. Vi har inte listat ut var arenakonceptet passar bäst in inom skolschacket, men jag lovar att det kommer att komma tillbaka i olika former och med nya tester. Det hade varit spännande att försöka ta fram ett system där man spelar på ett liknande sätt, fast fysiskt. Jag tror att det här snabba spelsättet kan vara ett effektivt sätt att locka många nya unga spelare till schacket!