Över 2 000 har hittills spelat i Schackfyran online

Publicerad 17 april, 2021 av Ingemar Falk

I år möts alla spelarna i Schackfyran online. Foto: Lars OA Hedlund

Schackfyran Online har i skrivande stund spelats i sju distrikt, och hittills har över 2 000 elever deltagit. 

Albin
Ringstad

– Det är oerhört spännande att följa distriktsfinalerna och ofta är det bara några enskilda poäng som skiljer lagen i toppen, säger Sveriges schackförbunds koordinator Albin Ringstad som är med och håller i onlineturneringen i schack för fjärdeklassare.

Ute hos distrikten inom svenskt schack görs stora ideella insatser för att hålla Schackfyran online rullande under länsfinalerna.

Albin Ringstad fortsätter: 

– Extra roligt har det varit att se att många elever som deltagit i Schackfyran Online fortsätter att spela på Lichess och möter varandra eller löser schackproblem. Det visar på ett stort intresse hos eleverna! 

Den största distriktsfinalen hittills var Smålands distriktsfinal. Där deltog hela 47 lag med 1032 spelare. I den finalen spelades svindlande 2 996 partier under en timmes tid, och eleverna gjorde tillsammans över 275 000 drag. 

Albin Ringstad berättar om arbetet med Schackfyran online:

– Schackfyran har inneburit ett stort arbete för oss på kansliet, men det är väldigt kul.
– Vi har kontakt med lärarna genom Zoom under hela turneringen, där vi kan hjälpa dem med eventuella problem som uppstår. Efter tävlingarna tar vi resultatet från Lichess och räknar om det efter Schackfyranreglerna.
– Det är intressant att se hur resultatlistan ändrar sig efter poängomräkningen. Precis som det ska vara i Schackfyran så ser vi att det är väldigt gynnsamt om så många som möjligt från klassen är med och deltar, eftersom alla resultat räknas och alla deltagare är viktiga! 

Mer info om Schackfyran online