Matchen började med norskt kaos. Deras fjärde spelare Tor Fredrik Kassen var inte på plats – och Sweden Wasabis fick direkt en w.o-vinst.
Men snart blev tonfallet hos kommentatorerna Anders Grandell och Pia Cramling dystrare, och det hördes djupa suckar bland de över 50 åskådarna på plats när svenska laget förlorade alla andra tre partier i första omgången.
I andra omgången kastade Norway Gnomes in Johan Salomon i stället för Kaasen – men Sweden Wasabis höll ändå emot bättre.
Den tredje omgången blev en riktig come back för Sweden Wasabis, och allt skedde på de få sista minuterna. Erik Blomqvist som var på plats och spelade i enskilt rum stod på torsk med en pjäs under, men hittade en lucka i Hans Niemanns försvar.
Publiken levde sig in i slutskedet när Erik Blomqvist plötsligt hade mattangrepp. “Kan detta gå att vända?”. Jodå, det blev seger för Erik Blomqvist och publiken applåderade förtjust. Se avgörandet här:
Sen trollade Sweden Wasabis-spelaren Nikita Mesjkovs bort Jon Ludvig Hammer i slutspelet. Mesjkovs kom ut med dam mot torn. Nu gällde det att hålla nerverna i styr och inte gå på någon fint. Stämningen i publiken blev nästan elektrisk när Mesjkovs bara hade tiondelar kvar på klockan ett tag. Men med några snabba exakta drag var segern odiskutabel, och det första riktiga jublet utbröt i lokalen.
Se hela dramatiska slutet i tidsnöden här. Från oron att springaren är fångad till vändningen och nya oron med tiden “gör vad som helst!” och slutligen segern:
Folk vände sig om – det är en onaturlig känsla att som åskådare sitta och jubla tillsammans mitt under en schackmatch. Som schackpublik är man annars van vid tre regler: 1) Stäng av mobilen. 2) Håll tyst. 3) Och tappa ingenting på golvet!
I fjärde och sista omgången avgjordes matchen i de två sista partierna. Erik Blomqvist lyckades med att vinna i ett damslutspel, och nu återstod bara partiet Bassem Amin–Jon Ludvig Hammer. Norrmannen gjorde en obehaglig damschack mot Bassem Amins kung. Vart skulle den ta vägen? Mot en trygg hamn med remischackar som följd eller in mot mitten och det okända?
Amin Bassem valde det senare – och kom undan Hammers schackar. När schackarna tog slut avgjorde Bassem med sina tunga pjäser. Därmed vann Sween Wasabis med 8,5–7,5 mot Norway Gnomes, och inkasserade ytterligare tio poäng för sin matchseger. Så här twittrade chess.com om avslutningen:
♖ The watch party in Sweden is pumped as the @SwedenWasabis pull out a win over the@NorwayGnomes! ♖#prochess pic.twitter.com/aiH4fbwrx1
— PROChessLeague (@PROChessLeague) January 9, 2020
Och så här lät det i publiken i Sweden Wasabis livesändning:
Här är några röster från de som var på plats på Time Hotel i Sweden Wasabis Pro chess league-premiär:
WFM Jelena Andric, åskådare:
– Det här var ju jättekul. Spännande partier och bra stämning. Nästa gång tar jag med mig mina pojkar. De måste få uppleva det här.
Anders Grandell, kommentator för Sweden Wasabis:
– Det här blev långt över alla förväntningar. Tekniken funkade, och det var ju så kul att det blev så jämnt ända in i det sista.
Erik Blomqvist, spelare på plats på Time Hotel:
– Det var definitivt något annorlunda. Jag satt en bit bort från publiken, men kunde höra applåderna när ett parti var klart. Det är man inte van vid. Det här var roligt!
[VIDEO] Se Sweden Wasabis livesändning i repris
Efter kampen hade juryn i Pro chess league ett möte – och beslutade att ge Norway Gnomes straffpoäng och bonuspoäng till Sweden Wasabis då Norway Gnomes dels lämnade w.o på ett bord i omgång 1 och sedan plockade in oanmälde Johan Salomon i omgång 2.
Så här är ställningen i divisionerna. En matchseger ger tio poäng och sedan adderas partipoängen i varje omgång. De fyra bästa lagen säkrar en plats i play off. Sedan tillkommer ett lag till, den bästa femman med högst ratingprestation.
I play off står divisionssegrarna över omgång 1 och resterande 10 lag gör upp om de fem återstående kvartsfinalplatserna.