Nepomnjatsjij och Aleksejenko till kandidatturneringen 2020

Publicerad 22 december, 2019 av Martin Lokander

Nepomnjatsjij är klar för kandidatturneringen 2020. Foto: Justin Kellar

Jan Nepomnjatsjij har kvalificerat sig till kandidatturneringen 2020 genom att slå 20-årige Wei Yi i GP-finalen i Jerusalem. I och med att både Gristjuk och Nepomnjatsjij kvalificerat sig till kandidatturneringen kommer arrangörernas wild-card att gå till Kirill Aleksejenko.

Det var Wei Yi som var på aggressivt humör, och i det första partiet tog han det tveksamma beslutet att neka en dragupprepning och istället ta en dålig ställning med lite tid på klockan. Nepomnjatsjij offrade kvalitet och Wei Yi klarade inte av att försvara en tuff ställning även efter tidskontrollen var avklarad.

I det andra partiet var Wei Yi tvungen att vinna med de svarta pjäserna, vilket aldrig är en enkel uppgift. Wei Yi tog stora risker med att spela en flodhäst-uppställning och offra pjäs för ett osunt angrepp. Nepomnjatsjij hade en klar fördel när han hittade ett sätt att forcera dragupprepning vilket säkrade vinsten.

De åtta spelare i kandidatturneringen 2020 blir därmed:
Fabiano Caruana (2822), USA (rankad tvåa i världen)
Ding Liren (2801), Kina (3)
Anish Giri (2769), Nederländerna (8)
Alexander Gristjuk (2777), Ryssland (5)
Jan Nepomnjatsjij (2767), Ryssland (9)
Teimour Radjabov (2765), Azerbajdzjan (10)
Wang Hao (2756), Kina (16)
Kirill Aleksejenko (2704), Ryssland (37)

Vilken resa han har gjort Kirill Aleksejenko. Han dök upp i St Petersburgs spelartrupp till Rilton Cup 2017/2018 utan att ens begära startpengar och/eller hotellrum trots sin stormästartitel. Sen vann Kirill hela Rilton Cup, och fick en segerintervju med Martin Lokander (t h) i Rilton TV. Och nu får han alltså plats i kandidatturneringen som ska ta fram Magnus Carlsens näste VM-utmanare. Foto: Lars OA Hedlund