Lättad Magnus Carlsen knockade världseliten i VM

Publicerad 29 december, 2019 av Ingemar Falk

Magnus Carlsen, med ryggen mot kameran till vänster, har precis knockat Levon Aronian under en av lördagens avgörande slutronder i snabbschacks-VM. Foto: Lennart Ootes/FIDE.com

LIVE: [13.00: VM i blixt, damer] [13.00: VM i blixt, öppen klass]
LOTTNING & RESULTAT: [VM-blixt, damer] [VM-blixt, öppen klass]

Det var en glad och samtidigt lättad Magnus Carlsen som tog hem guldet i VM i snabbschack i Moskva på lördagen.

Magnus Carlsen. Foto: Lennart Ootes/FIDE.com

– Det är en väldigt stor lättnad efter att ha misslyckats i snabbschacket i så många år i rad, sa Magnus Carlsen till norska NRK efteråt.

Carlsens framgångar vid schackbrädet har gjort norrmännen bortskämda med världsresultat varje gång han spelar i TV. Men det här var faktiskt norrmannens första VM-seger i snabbschack sedan 2015.

Flera spelare i kommande kandidatturneringen var med här i VM, och utifrån resultaten har Magnus Carlsen inget att frukta inför ett eventuellt snabbschacksavgörande i VM-matchen nästa år. Bäst placerad av spelarna som ska vara med i kandidatturneringen var Anish Giri, Nederländerna, på 16:e plats.

Den spelare som kanske gjorde störst uppmärksamhet inför VM förutom Magnus Carlsen var iraniern Alizera Firouzja som spelar mästerskapet under FIDE-flagg. Firouzja är på gång att byta nation för att komma undan Irans krav att bojkotta schackmöten mot israeler.

Uppmärksamheten till trots höll Firouzja både fokus och nerver under kontroll och tog silvermedaljen bakom Magnus Carlsen.

I damklassen avslutade både Pia Cramling och Inna Agrest hyggligt efter en blytung förstadag i torsdags. Nu blev deras slutplaceringar 52:a respektive 86:a.

Humpy Koneru (t h) vann särspelet och därmed VM-titeln för damer i snabbschack. Foto: Lennart Ootes/FIDE.com

Comebackande Humpy Koneru, Indien, fick till ännu ett pangresultat. Hon vann snabbschacks-VM efter särspelsavgörande mot Tingjie Lei.

Pontus Carlsson hamnade på 183:e plats i öppna klassen.

Vi får hoppas att svenskarna är mer på tårna när blixt-VM sparkar igång – mästerskapet spelas ju trots allt på en fotbollsstadion. Blixtturneringen startar klockan 13.00 på söndagen.

SLUTRESULTAT: [VM i snabbschack 2019, damer] [VM i snabbschack 2019, öppen klass]