okt 182019
 

Aryan Gholami som bojkottade ett parti mot en israel i Rilton Cup har skapat nya rubriker. Foto: Twitter, Lars OA Hedlund & nrk.no

LÄS MER: [NRK:s artikel om Aryan Gholamis bojkott i junior-VM] [Schack.se: Rilton Cup-affären] [Israelita, Uruguay] [Times of India] [Clarin Deportes]
[Nigel Shorts twitterkommentar]

Rilton Cup-affären som schack.se berättade om i januari när iraniern Aryan Gholami vägrade spela mot israelen Ariel Erenberg har blivit en lång följetong i schackvärlden. Nu har ett nytt fall uppmärksammats på norska nrk.no som också hänvisar till Gholamis citat här på schack.se.

När samme Gholami vägrade spela mot israelen Alexander Zlatin i junior-VM i veckan gick vice FIDE-presidenten, förre storspelaren, Nigel Short i taket:

”Ännu ett nedslående agerande när en iranier vägrar spela mot en israel. FIDE tolererar inte att schack används i politiska syften. Såvida inte detta upphör kommer kraftfulla åtgärder att vidtas”.

Flera organisationer har satt stor press på FIDE efter Rilton Cup-affären. Såväl Europeiska schackförbundet som en grupp israeliska advokater har avkrävt svar och handlingar.

Nigel Short berättar också att ämnet var uppe till en lång diskussion på senaste FIDE-mötet. Något som genast blev en ändring på är att FIDE slutar att rigga lottningar.

Schack.se kunde nämligen i samband med Rilton Cup-affären berätta att FIDE i många år hållit på med riggade lottningar för att undvika möten mellan israeler och iranier. Något som Nigel Short erkände.

Men nu är det slut med den varan, och under junior-VM har FIDE låtit lotten avgöra vilka som ska mötas, vilket då skedde när Aryan Gholami, Iran och Alexander Zlatin, Israel, ställdes mot varandra med resultatet att Gholami aldrig dök upp vid brädet.

Nigel Short skriver vidare att det kommer att bli konsekvenser vid liknande bojkotter i framtida schackturneringar.

Dagen efter ronden drog sig Aryan Gholami ur junior-VM.