Guide: Det här kan bli spelarna i kandidatturneringen

Publicerad 18 december, 2019 av Ingemar Falk

Kandidaterna som gått till kandidatturneringen, och de som inte lyckats samt de som kanske tagit en plats: Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura, Viswanathan Anand, Levon Aronian, Maxime Vachier-Lagrave och Anish Giri. Foto: Crystal Fuller/Grandchesstour.com

[LIVE] 14.00: Grand Prix, semifinal 2: Vachier-Lagrave–Nepomnjatsjij

Åtta platser finns till kandidatturneringen i Jekaterinburg 15 mars–5 april. Vinnaren där kommer att få möta Magnus Carlsen i en VM-match senare under 2020. Vi reder ut vilka fem spelare som redan tagit platsen, och vilka som kan ta de tre sista platserna. Ett just nu högaktuellt ämne när sista FIDE Grand Prix avgörs i Jerusalem, där Maxime Vachier-Lagrave och Jan Nepomnjatsjij utkämpar en hård strid om att gå till final, och möjligheten att säkra en plats i kandidatturneringen.

Klara deltagare i kandidatturnering i Jekaterinburg:


Fabiano Caruana (2822), USA. Förlorare av VM-matchen mot Magnus Carlsen 2018.
Teimour Radjabov (2765), Azerbajdzjan. Finalist i World Cup.
Ding Liren (2801), Kina. Finalist i World Cup.
Wang Hao (2756), Kina. Vinnare av FIDE Grand Swiss.
Alexander Gristjuk (2777), Ryssland. Vinnare i FIDE Grand Prix.

Den sjätte platsen
Ges till spelaren med högsta medelrating februari 2019–januari 2020. Inför den allra sista listan (1 januari 2020) är ställningen:
1) Anish Giri, Nederländerna (2784)
2) Maxime Vachier-Lagrave, Frankrike (2777)
3) Sjachrijar Mamedjarov, Aerbajdzjan (2776)
4) Jan Nepomnjatsjij, Ryssland (2773)
Av dessa fyra har Nepomnjatsjij ökat mest i rating under december, men ökningen på nästan 3 ratingpoäng ska inte räcka för att gå om Anish Giri. Detta medan både Vachier-Lagrave och Mamedjarov tappat poäng under december.
Till saken hör att Anish Giri drog sig ur FIDE Grand Swiss tidigare i höstas, och anklagades för att slå vakt om sitt ratingtal. Och jodå, Vachier-Lagrave gick själv in på twitter och kommenterade.

En del från twitterflödet efter beskedet att Anish Giri drog sig ur FIDE Grand Swiss. Foto: twitter.com

Den sjunde platsen:
Står mellan Maxime Vachier-Lagrave (2780), Frankrike och Jan Nepomnjatsjij (2767), Ryssland. De två möts just nu i semifinalen i FIDE Grand Prix i jerusalem. Nepomnjatsjij vann första partiet och slår han ut Vachier-Lagrave i dag, onsdag, och sen vinner finalen tar han den sjunde platsen i kandidatturneringen. I alla andra scenarion går sjunde platsen till Vachier-Lagrave.

Sista platsen
Utses genom ett wild card. Här har Andrej Filatov, ordförande i Rysslands schackförbundet, en nyckelroll. I rätten som arrangörsland har han tidigare sagt att han avser att ge wild card till en rysk spelare för att “garantera ett ryskt deltagande” i kandidatturneringen.

När Filatov gjorde sitt utspel i början av november var hans tanke att arrangera en miniturnering med Alexander Gristjuk, Jan Nepomnjatsjij och Kirill Aleksejenko (2704), som blev trea i FIDE Grand Swiss och fick rätt att vara med bland wild card-kandidaterna i egenskap som högst placerad av spelare som inte redan kvalificerat sig till kandidatturneringen.

Nu kan situationen bli delikat eftersom Gristjuk redan har kvalificerat sig i och med totala segern i Grand Prix, och dessutom kan Jan Nepomnjatsjij också bli klar genom att vinna GP i Jerusalem.

Vid scenariot att båda ryssarna Gristjuk och Nepomnjatsjij blir klara så är frågan om han ändå ger wild card till en tredje rysk spelare, i såna fall Kirill Aleksejenko, som för övrigt vann Rilton Cup så sent som 2017/2018.

Eller blir schackvärldens tryck så hårt att Maxime Vachier-Lagrave bättre förtjänar ett wild card att Filatov böjer sig och ger fransmannen den sista platsen?

Men allt behöver inte vara klart med detta…

…för dagen efter finalplatsen i World Cup som gav en plats i kandidatturneringen antydde Teimour Radjabov att han inte var säker på om hans schackliga ambitioner sträckte sig till att spela i kandidatturneringen. Om Radjabov drar sig ur torde trean i World Cup stå på tur. Vem som blev trea? Jo, Maxime Vachier-Lagrave…