okt 062019
 

En del från twitterflödet efter beskedet att Anish Giri drar sig ur FIDE Grand Swiss som börjar på torsdag. Foto: twitter.com

LÄS MER: [Vinnaren i kandidatturneringen får utmana Magnus Carlsens om VM-titeln 2020]

När FIDE Grand Swiss med nästan alla världens toppspelare på plats startar på torsdag ligger en plats i kandidatturneringen i potten. Sverige har med två spelare: Nils Grandelius och Pia Cramling.

Men försnacket har mest handlat om en toppkandidat som strukit sig: Anish Giri, Nederländerna.

Det var ett besked som skapade svallvågor i twittervärlden där världens främsta spelare haft hög ljudnivå i diskussionerna medan Giri som annars är aktiv på sociala medier duckat.

Vachier-Lagrave och Giri. Foto: St Louis chess club

Samma dag som Ding Liren gick till final i World Cup och säkrade en plats i kandidatturneingen, meddelade Anish Giri att han stryker sig från FIDE Grand Swiss. Detta eftersom han i och med Ding Lirens finalplats, tog över som ledare på medelratingen för februari 2019–januari 2020.  Ratingvinnaren där får nämligen en plats i kandidatturneringen, så varför chansa att förlora värdefulla ELO-poäng?

Maxime Vachier-Lagrave som är ratingtvåa efter Anish Giri, men hela 27 ELO-poäng bakom, gick i taket, och skrev på twitter:

”Regler förbjuder förmodligen spelare att dra sig ur FIDE Grand Swiss utan giltigt skäl efter att avtalet undertecknats – annars skulle jag ha själv ha tackat ja till turneringen om jag visste att jag hade möjlighet att dra mig ur när som helst.”

Medan en del rätt och slätt kallat Anish Giri för ”chicken” har andra bläddrat i FIDE-reglerna. Bland dem världsmästaren själv Magnus Carlsen som på twitter lade in extra kol i glödheta debatten:

”Regel 2.5 säger att om inget giltigt skäl finns för att dra sig ur så kan spelaren straffas med sanktioner efter beslut från FIDE-presidentstyrelsen” Bra för Anish Giri att han har inflytesrika vänner i den styrelsen”.

Maxime Vachier-Lagrave, tackade nej till kommande FIDE Grand Swiss redan i juli, och chanserna är mycket små att ta in nödvändiga 27 ELO-poäng under resten av hösten.

Men det finns två hopp kvar för den franske stormästaren: Dels att World Cup-vinnaren Tejmur Radjabov gör allvar av sina antydningar till Chessbase och hoppar av kandidatturneringen, dels att han får ett wild card från arrangörerna. Då kandidatturerningen spelas i Jekaterinburg är emellertid ryske hemmaspelaren och förre VM-utmanaren Sergej Karjakin en av de hetaste kandidaterna att få sista platsen.

Bland många upprörda känslor fanns det i alla fall en som visade glädje på twitter: Nämligen Eric Hansen, som till vardags driver twitchkanalen Chessbrah. Kanadas stormästare får nu platsen i FIDE Grand Swiss som var vikt för Anish Giri.

Eric Hansen skriver att han är glad och samtidigt nervös inför utmaningen, och avslutar med: ”Tack, Anish Giri!”