Carlsen tar ledningen direkt

Publicerad 7 december, 2019 av Martin Lokander

Carlsen gav Aronian stora problem. Foto: Turneringshemsidan / Lennart Ootes

Magnus Carlsen har skaffat sig ett rejält överläge i bronsmatchen mot Levon Aronian. Det var ett mycket välspelat parti av världsmästaren som effektivt spelade ner Aronian från öppningen till slut. Samtidigt lyckades Maxime Vachier Lagrave rädda remi i ett förlorat slutspel genom att få 4 (!) damer på brädet.

Med hjälp av London-systemet fick Carlsen tidigt löparparet i en klassisk Karlsbad-struktur och när Aronian försökte skapa motspel visade världsmästaren att han även hade koll på komplikationerna och offrade mycket starkt en kvalitet. Partiet kommenteras nedan.

Finalen mellan Ding Liren och Maxime Vachier-Lagrave blev dock en nagelbitare. Ding Liren fick in en lång förberedelse och stod bättre ur öppningen och spelade därefter ner fransmannen med de svarta pjäserna i en ordentlig uppvisning. Det resulterade i ett damslutspel där MVL frenetiskt försökte få remischackar och Ding lyckades navigera rätt väl innan han plötsligt gick ned i ett slutspel med 4 damer på brädet! Där kunde MVL faktiskt forcera remin, vilket han gjorde. Ett snöpligt slut för ett i övrigt imponerande parti av Ding Liren.