Wijk aan Zee B: Tuff förlust för Grandelius i rond 4

Publicerad 17 januari, 2017 av Sverrir Thór

En av de starkast bidragande faktorerna till Wijk aan Zee-turneringens status i schackvärlden är det faktum att turneringens B-grupp, eller Tata Steel Challengers som den heter mer formellt, är ett veritabelt skyltfönster för unga spelare som ändå har kommit så långt i sin utveckling att de har börjat knacka på dörren till världseliten. Förr inte så länge sedan hade man även en C-grupp samt en öppen amatörturnering men nu nöjer arrangörerna sig med A- och B-grupper samt en öppen turnering. Det förringar dock inte B-gruppens betydelse och den kanske viktigaste moroten är chansen att kvalificera sig till A-gruppen i nästa års turnering, som exempelvis Adhiban Baskaran gjorde ifjol.

Möjligheten att kvalificera sig till A-gruppen lockar inte bara juniorer utan även ärrade veteraner som Ilya Smirin och Gawain Jones och så klart ratingfavoriten Markus Ragger som har tagit fyra raka vinster i de fyra inledande ronderna och leder före Smirin. Jones och Ragger är all del inte lastgamla, båda är under 30, men båda har varit med länge och Jones har exempelvis representerat England i OS-sammanhang sedan 2008.

Hur ska man då klassificera Nils Grandelius? Är han en ärrad veteran eller en ung och lovande spelare? Svensken som fyller 24 år i sommar har varit med länge men utvecklas fortfarande som spelare och har tagit stora framsteg de senaste åren så kanske man kan säga att han är lite utav en blandning, fortfarande en talang som utvecklas men ändå betydligt mer rutinerad än de unga löften som också spelar i B-gruppen. Sådana som 16-årige Jeffrey Xiong från USA och den ett år äldre hemmaspelaren Jorden van Foreest, eller för den delen Aryan Tari från vårt västra grannland. Samtliga är namn vi förmodligen borde lägga på minnet för dessa spelare kommer utan tvekan att göra väsen av sig i framtiden.

I den fjärde ronden av Tata Steel Challengers var det just Xiong som satte sig vid bordet mot Nils Grandelius. Svensken spelade aggressivt, rockerade långt och tryckte på Xiongs kungsflygel men JVM-mästaren höll lugnet och kontrade genom att trycka på Grandelius damflygel som för dagen var en kungsflygel på grund av den långa rockaden. I ett läge där de mekaniska analytikerna bedömer ställningen som vunnen för Grandelius hotade Xiong matt och det fanns två realistiska sätt att parera matten. Grandelius valde det kanske mer logiska sättet och även om han för det mänskliga ögat fortfarande verkar ha initiativ så rann det ut i sanden. I ett kritiskt läge gjorde svensken sedan bort sig och när valet stod mellan pjäsförlust eller matt valde han det tredje alternativet, att ge upp.

En tuff dag med andra ord för Grandelius som nu får chansen att vila upp sig lite och tänka på något annat. I femte ronden som spelas på torsdag får han möta Ilya Smirin. Notera att spelarna i B-gruppen reser inte till Rotterdam och spelet i B-gruppen drar igång som vanligt klockan 13:30.

Turneringshemsidan