Wijk aan Zee A: Oförändrat i toppen

Publicerad 21 januari, 2017 av Sverrir Thór

Dagens parti i den sjunde ronden av A-gruppen av Tata Steel Chess var utan tvekan drabbningen mellan Magnus Carlsen och Anish Giri. Carlsen har alltid haft förtvivlat svårt för att slå Giri i ett långparti och det var först förra sommaren som han lyckades göra det för första gången och nu såg det ut som att han skulle göra det igen. Världsmästaren spelade bra schack och fick Giri på knä men missade sedan möjligheten att avgöra och remikungen Giri bet sig fast som en igel. Carlsen fick inga fler chanser och efter 117 drag accepterade han fakta och forcerade fram en patt.

Därmed missade världsmästaren chansen att ta sig upp i delad ledning då Wesley So och Pavel Eljanov några timmar tidigare hade skakat hand på remi. Dagens mest spektakulära parti var det mellan Wei Yi och Giris landsman Loek van Wely som hittills inte har varit något vidare lyckosam i turneringen. Kinesen spelade ut van Wely fullständigt och är nu på delad andra plats tillsammans med Carlsen och Eljanov, en halv poäng bakom ledande So som har tagit 5 poäng på de sju ronderna.

En av de spelare som överraskat positivt nu när turneringen har kommit halvvägs är indiern Adhiban Baskaran som i sjunde ronden vann över polacken Wojtaszek. Baskaran som är en i raden starka indiska stormästare men som inte har lyckats ta klivet in i världseliten kvalificerade sig till A-gruppen genom att vinna B-gruppen ifjol och har nu tagit 3½ poäng på de sju ronderna, varav 2½ på de senaste två genom att vinna mot Karjakin och Wojtaszek och spela remi mot So.

Rond åtta spelas imorgon klockan 13:30.

Turneringshemsidan
Livesändning