Gibraltar: Blomqvist spelade remi mot Svidler – Cramling möter Hou Yifan

Publicerad 29 januari, 2017 av Sverrir Thór

GM Erik Blomqvist spelade remi mot Peter Svidler. Foto: Lars OA Hedlund.
GM Erik Blomqvist spelade remi mot Peter Svidler. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Erik Blomqvist fick möta en riktig superstjärna i femte ronden av den internationella öppna turneringen i Gibraltar. Ryssen Peter Svidler, som idag är kanske världens främste schackkommentator och som har tillhört världseliten i nästan ett kvartssekel, satt på andra sidan brädet. Blomqvist har i en tidigare intervju med schack.se sagt att han håller Svidler högt som kommentator men i partiet i Gibraltar visade han ingen respekt för världsspelaren som själv inte var på något vidare spelhumör och valde att ta en kort remi med dragupprepning.

Sverigemästaren Blomqvist är därmed fortsatt utan förlust i turneringen och det är även GM Pia Cramling som i femte ronden fick relativt enkelt motstånd i form av en lågt rankad tysk spelare vid namn Bernd Skutta. De svenska stormästarna har båda tagit 3½ poäng på de fem ronderna och Blomqvist är därmed på 30:e plats och Cramling på 57:e. I sjätte ronden möter Blomqvist indiske stormästaren Das Debashis på 23:e bordet och fyra bord ovanför det partiet möts två av damschackets giganter, Pia Cramling och Hou Yifan från Kina. Båda partierna sänds live.

De övriga svenskarna tog sammanlagt 2½ poäng i ronden där FM Rolf Bergström och Peter Carlsten vann sina partier och Anna Cramling spelade remi. Mikael Arovén, Peter Korning och Per Green förlorade sina partier.

Turneringshemsidan
Svenskarnas resultat på Chess-Results
Livesändning