Blomqvist och Cramling spelar i Gibraltar

Publicerad 24 januari, 2017 av Sverrir Thór

GM Pia Cramling. Foto: Lars OA Hedlund.
GM Pia Cramling. Foto: Lars OA Hedlund.

Stora delar av världseliten spelar nu som bekant i Wijk aan Zee i Nederländerna och resten samlas nu i Gibraltar där Tradewise Gibraltar Chess Festival, en av årets absolut starkaste öppna turneringar, inleds idag. Högst rankad i huvudgruppen är världstvåan Fabiano Caruana från USA, före fransmannen Maxime Vachier-Lagrave och Hikaru Nakamura, även han från USA. Samtliga tillhör topp tio på världsrankingen och Caruana och Nakamura var båda med i det amerikanska lag som vann OS-guld i Baku i höstas.

GM Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund.
GM Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund.

Totalt deltar 20 av världens 100 högst rankade spelare i turneringen och bland kända namn återfinns legendarerna Ivanchuk, Adams, Gelfand och Short samt den uppskattade schackkommentatorn Peter Svidler och ex-världsmästaren (och så klart legendaren) Veselin Topalov. Även de flesta av världens främsta damspelare deltar, bland dem kinesiskorna Hou Yifan och Ju Wenjun, systrarna Muzychuk från Ukraina, ryskorna Lagno och Gunina, bulgariskan Stefanova och så klart Pia Cramling som tar tillfället i akt och värmer upp för VM som går av stapeln i Teheran i februari.

Även Sverigemästaren Erik Blomqvist deltar i turneringen och är rankad 41 i startordningen, Cramling är rankad 81. Längre ner i startordningen hittar vi sedan svenskarna FM Rolf Bergström, Mikael Arovén, Peter Korning, Peter Carlsten, Per Green och Anna Cramling.

Schack.se kommer att rapportera dagligen från den tio ronder långa turneringen med fokus på de svenska stormästarna. Under turneringens gång kommer även en intervju med Erik Blomqvist att publiceras. Rondstart är klockan 15 varje dag förutom sista ronden som spelas klockan 11. Livesändningar kan följas bland annat på Chess24 eller Chessbomb samt på turneringshemsidan.
Resultatrapportering sker på Chess-Results.