LCC: Optimal start för tourledaren So

Publicerad 10 december, 2016 av Sverrir Thór

Wesley So leder touren inför London Chess Classic. Foto: Lennart Ootes/Turneringshemsidan.
Wesley So leder touren inför London Chess Classic. Foto: Lennart Ootes/Turneringshemsidan.

Med en snittrating på 2785 är årets upplaga av London Chess Classic en kategori 22-turnering och utan tvekan en av de starkaste schackturneringarna någonsin. Dock tappar turneringen något sin glans av att fjolårets vinnare, världsmästaren Magnus Carlsen, inte deltar i år då han nu laddar om efter den intensiva VM-matchen. Utmanaren Sergey Karjakin är av samma skäl inte med. Det är åttonde gången turneringen arrangeras och fyra av de sju tidigare upplagorna har världsmästaren från Norge vunnit.

Liksom de senaste åren är London Chess Classic den avslutande turneringen i Grand Chess Tour. Inför den avslutande turneringen är amerikanen i överlägsen ledning och det lär krävas någon form av övernaturlig inblandning för att han inte ska vinna touren, i synnerhet med tanke på att han fick bästa möjliga start i London.

So som ursprungligen kommer ifrån Filippinerna men bytte nationalitet till amerikansk (i alla fall hos Fide) efter att han hamnat i mitten av ett i schackvärlden mycket uppmärksammat bråk mellan hans familj å ena sidan och Paul Truong och Susan Polgar å den andra, är en av alla dessa underbarn som nu dominerar i världstoppen. Han är 23 gammal och blev i oktober 2008 den yngste spelaren någonsin att ta sig över 2600 i Elo. Han har inte rönt lika stor uppmärksamhet som sådana spelare som Fabiano Caruana och Anish Giri men är idag etablerad i världstoppen och var med i det amerikanska lag som vann OS i Baku.

I första ronden av London Chess Classic mötte Wesley So sin kamrat ur det amerikanska laget Hikaru Nakamura. Nakamura som hade vit tappade tråden i mittspelet och förlorade en bonde. So hade därutöver en överlägsen ställning med en vitfältad löpare som dominerade brädet och kunde enkelt ro hem vinsten.

Även Vladimir Kramnik och Levon Aronian vann sina partier i första ronden, Kramnik i hatmötet med Veselin Topalov, och Aronian mot hemmahoppet Michael Adams. Övriga partier slutade med remi.

Första rondens resultat:

Nakamura – So                            0-1
Caruana – Anand                        ½-½
Kramnik – Topalov                      1-0
Vachier-Lagrave – Giri               ½-½
Aronian – Adams                       1-0

Turneringshemsidan
Livesändningar