EM i snabbschack: Grandelius med 5 poäng efter första dagen

Publicerad 16 december, 2016 av Sverrir Thór

Paul Keres. Foto: Nederländernas statsarkiv/Eric Koch/Wikipedia
Paul Keres. Foto: Nederländernas statsarkiv/Eric Koch/Wikipedia

Första halvan av EM i snabbschack spelades i Estlands huvudstad Tallinn på torsdagen. Turneringen är en del i Estland firande av att 100 år har nu gått sedan landets största schackspelare Paul Keres föddes.

Keres var en av världens absolut bästa spelare från mitten av 1930-talet till slutet av 1960-talet och en mycket stark spelare tills han gick bort 1975 endast 59 åra gammal. Han vann AVRO-turneringen i Amsterdam 1938, en av tidernas starkaste och mest kända schackturneringar, och i världsmästarturneringen 1948 kom han på tredje plats. Tillsammans med Viktor Korchnoi anses den gode Keres ofta vara den starkaste spelaren i historien som inte lyckades bli världsmästare.

Nio svenska spelare spelar i EM i snabbchack, varav tre stormästare, och efter sex ronder av elva har Sverigeettan Nils Grandelius gjort bäst ifrån sig av svenskarna. Han har tagit 5 poäng på de sex ronderna, fyra vinster och två remier, och i en kort konversation med Ingemar Falk kommenterar han sitt spel under första dagen som följer:

– Det var väl inget fantastiskt spel. Jag var ganska seg och förmodligen väldigt illa ute i bägge remipartierna. Ett par säkra vinster också men inget jättemotstånd. Blir förhoppningsvis mer spännande i morgon när jag är mer uppvärmd, men också mot starkare motståndare.

Både Evgenij Agrest och Pia Cramling har tagit 4 poäng på de sex ronderna och det har även Markus Örndahl gjort. Övriga svenskar är Felix Tuomainen (3½ poäng), Axel Berglind (3), Mats Örndahl (3), Gustav Halvarsson (3), Carl-Johan Örndahl (2).

Leder med full pott efter de sex första ronderna gör Alexei Shirov.

EM i snabbschack på Chess-Results