VM-matchen: Festen kom av sig – Nu väntar särspel

Publicerad 28 november, 2016 av Sverrir Thór

Ingen av spelarna ville ta någon risk i 12:e partiet. Foto: Worldchess.com
Ingen av spelarna ville ta någon risk i 12:e partiet. Foto: Worldchess.com

Inför tolfte partiet i VM-matchen i New York hade nog många bunkrat upp med kaffe, läsk och chips. Ett helt avgörande parti i en match som har blivit så mycket mer spännande än vad de flesta hade trott. Visst, det har blivit mycket remier och ibland skulle man kunna tycka att spelarna satsat mer på att döda spelet än att vinna, men inte många hade väntat sig att matchen skulle vara helt jämn inför sista partiet och att världsmästaren sluppit med ett nödrop. Så, spännande har det allt varit, och många hade nog som sagt förberett sig för en lång kväll och förvisso var sannolikeheten att partiet skulle sluta med remi stor. De flesta hade dock väntat sig att Carlsen skulle försöka mangla sin motståndare och vinna men festen kom av sig.

Tolfte partiet blev matchens i särklass snabbaste och ingen av spelarna visade någon större vilja att vinna partiet. Karjakin, sin vana trogen, spelade Berliner-försvaret i spanskt och spelarna valde samma variant som i parti tre där världsmästaren var ytterst nära att vinna. Då spelade han 10. Te2! och fick ett initiativ men i nu spelade han tornet direkt till e1. Säkerhet var uppenbarligen högst på agendan, Carlsen ville framförallt inte förlora, och Karjakin som hittills i matchen inte visat några större tendenser att spela på vinst, hade uppenbarligen inget emot en remi. Efter en dryg halvtimme var alla pjäser bortbytta, utom ett par löpare och ett stort antal bönder så klart, och det fanns absolut inget kvar att spela för. Spelarna hade båda gjort 30 drag och enades direkt om remi.

Många schackentusiaster är säkerligen väldigt besvikna – i synnerhet på Carlsen – men som superstormästaren Peter Svidler, som kommenterar matchen på chess24.com, påpekade är det ändå ganska förståeligt att inte riskera allt i ett parti där förlust avgör matchen direkt utan hellre ta sina chanser i särspelet där man får möjlighet att reparera skadan vid förlust.

Nu väntar alltså särspel på onsdag kl. 20. Då spelar man fyra snabbschackspartier där spelarna får 25 minuter var plus 10 sekunder per drag. Blir det fortfarande jämnt efter dessa spelar man högst fem stycken minimatcher om två blixtpartier med tiden 5 3 och därefter, i fall det krävs, ett armageddon-parti där vit får fem minuter, svart får fyra och vit måste vinna.

VM-matchens hemsida
Allt om VM-matchen

Ställningen i matchen

Carlsen 6
Karjakin 6