VM-matchen: 51. – h5!!

Publicerad 22 november, 2016 av Sverrir Thór

Nu är det upp till bevis för världsmästaren Magnus Carlsen. Foto: Worldchess.com.
Nu är det upp till bevis för världsmästaren Magnus Carlsen. Foto: Worldchess.com.

Det krävdes en envishet utöver det vanliga för att äntligen efter åtta partier få ett avgjort parti i VM-matchen i New York. Envisheten var, inte helt oväntat, Magnus Carlsens men vinsten blev dock Sergey Karjakins och nu har utmanaren som dessutom har vit i nästa parti all chans i världen att bli världsmästare.

Det blev ett gastkramande parti mycket tack vare att Carlsen uppenbarligen hade tröttnat på att spela remi och riskerade som det visade sig allt. Han valde en gammal och sällsynt variant som knappt synts till sedan Steinitz och Gunsberg gjorde upp om VM-titeln i slutet på 1800-talet och försökte hela tiden skapa obalanser eller fiska i grumliga vatten som man kanske skulle kunna uttrycka det. Karjakin visade sig mogen uppgiften och till slut straffade sig världsmästarens riskbenägenhet när Karjakin hittade det enda vinstdraget, det  till synes anspråkslösa 51. – h5!! som avgör partiet. Vid första anblick är det svårt att se varför det är ett vinnande drag men alla drag Carlsen kan göra leder till en betydligt sämre ställning och han hamnar därmed i dragtvång.

Redan i första tidsnöden kunde Karjakin avgjort men då fick han inte ihop kalkylen och Carlsen kunde ha säkrat remin med en dragupprepning. Det kunde han säkerligen gjort tidigare i partiet men som drag som 24. bxc4 visar så var han beredd att ta risker för att vinna. Nu förlorade han och blev så klart enormt besviken, så besviken att han efter matchen inte deltog i presskonferensen. Presskonferensen dröjde eftersom en glad Karjakin tog sin tid att ge individuella intervjuer och till slut tröttnade Carlsen, som plikttroget hade dykt upp, och lämnade. Något som kan leda till saftiga böter.

Karjakins vinst öppnar upp matchen på ett helt annat sätt. Världsmästaren måste nu vinna minst ett parti för att fortsatt ha chans att försvara sin titel. Det krävs därmed att han visar vilket virke han är gjord av. Idag får spelarna en välförtjänt vila och imorgon klockan 20 kan vi vänta oss en ursinnig (i alla fall på brädet) Carlsen.

Matchens hemsida
Allt om VM-matchen

Ställningen i matchen

Carlsen 3½
Karjakin 4½