Mark Tajmanov har gått ur tiden

Publicerad 28 november, 2016 av Sverrir Thór

GM Mark Tajmanov 1926-2016. Foto: Wikipedia/Stefan64.
GM Mark Tajmanov 1926-2016. Foto: Wikipedia/Stefan64.

Ryske stormästaren Mark Tajmanov , som var en av 1900-talets stora schackspelare, har avlidit i sin hemstad S:t Petersburg, 90 år gammal. Han blev stormästare 1952 och var en av de tongivande spelarna i den sovjetiska generation som dominerade världsschacket från 1948 till 1972 då Bobby Fischer temporärt bröt den ryska dominansen. Tajmanov var tongivande på flera sätt då han inte endast var en briljant schackspelare utan även en mycket skicklig pianist.

År 1952 spelade Tajmanov i interzonturneringen i Saltsjöbaden och kom på delad andra plats bakom Alexander Kotov, tillsammans med Tigran Petrosjan. Han spelade sedan i den legendariska kandidatsturneringen i Zürich i Schweiz där han hamnade på 8:e plats. Hans andra försök att bli världsmästare tog abrupt slut när han förlorade 6-0 mot Fischer i en välkänd kandidatsmatch år 1971.

Tajmanov spelade i 23 sovjetiska mästerskap, vann två och förlorade i särspel mot världsmästaren Mikhail Botvinnik år 1952. Över sin långa karriär vann han över sex världsmästare, Botvinnik, Vasilij Smyslov, Mikhail Tal, Tigran Petrosjan, Boris Spassky och Anatoly Karpov, en bedrift inte många schackspelare kan skryta med. Enligt Chessmetrics var Mark Tajmanov världens femte högst rankade spelare år 1956 med en spelstyrka motsvarande 2741 i dagens penningvärde.

Han var en stor öppningsteoretiker och lämnar bakom sig ett antal öppningsvarianter som bär hans namn. Han var världens näst äldsta levande stormästare efter sin landsman Yurij Averbakh, född 1922.

Som nämnts ovan var Tajmanov en världsberömd pianist och tillsammans med sin första hustru Lyubov Bruk gjorde han inspelningar som anses vara bland de bästa som gjordes under 1900-talet. Här är ett smakprov:

År 1977 mötte Tajmanov den regerande världsmästaren i Oktoberrevolutionens 60-års jubileumsturnering. Slutknorren på partiet är synnerligen vacker.