GM Ralf Åkesson rapporterar från veteran-VM

Publicerad 20 november, 2016 av Sverrir Thór

GM Ralf Åkesson är en av tolv svenskar som nu spelar VM för veteraner i Marianske Lazne i Tjeckien. Under turneringen kommer han att rapportera från och till från turneringen. Detta är hans första rapport.

Ralf Åkesson. Foto: Lars OA Hedlund
Ralf Åkesson. Foto: Lars OA Hedlund

Marianske Lazne, även känt under det tyska namnet Marienbad, är en kurort i västra Tjeckien, med drygt 13.000 invånare enligt Wikipedia. Antalet människor på orten ökar dock rejält om man räknar in alla gäster på de många pampiga gamla hotellen som finns här. Man upplever att stället erbjuder en gammaldags, sliten elegans, med ren luft. Det finns kurbad, lerinpackningar och ett otal andra spabehandlingar för den som önskar och vill betala.

I Marianske Lazne kommer alltså WSCC 2016 utspelas, World Senior Chess Championship 2016. FIDE ändrade nyligen åldersgränserna för Seniorer, så att man numera är en yngre senior när man fyllt femtio, medan man blir en äldre senior efter sextiofem. (För övrigt används också det synonyma ordet “Veteran”, som jag själv tycker känns lite konstigt eftersom jag lätt börjar tänka på bilar…) Orten har säkert en viss lockelse (speciellt bland äldre individer kan jag tänka mig) och därtill kommer det faktum att Tjeckien är ett klart prisvärt land för turister. Av dessa anledningar har man nu fått ett rekordstort deltagande, cirka 470 spelare i de fyra klasserna.

Mitt eget deltagande är väl lite av ett experiment, jag vill känna efter hur det känns, helt enkelt. Det känns kanske lite “skämmigt” (med ett ungdomligt uttryck) att för första gången spela en seniortävling.  Å andra sidan är det skönt att, för en gångs skull, slippa alla talangfulla tonåringar som motståndare… Och vid ett tillfälle som detta är det kul att träffa många generationskamrater som man inte sett på väldigt länge. Ungefär hälften av Sveriges stormästare skulle vara kvalificerade för tävlingen, dvs har fyllt 50. (Den exakta andelen har jag inte räknat ut, men talet är kanske inte helt smickrande för svenskt schack… Och om man jämför motsvarande procentsiffra med t ex Indien eller Kina så kommer man att få ett resultat som vissa skulle betrakta som skrämmande.)
Såvitt jag vet är jag själv den förste svenske GM att ställa upp i ett Individuellt Senior-VM. (Däremot var Lars Karlsson med i Senior-Lag-EM 2014.) Internationellt sett är den starkaste spelaren som spelat en seniorturnering Nigel Short, som faktiskt spelade tre partier i Senior-Lag-VM 2015. För att få någon av världens starkaste 50-plussare på startlinjen krävs dock ett betydligt högre förstapris än vad som erbjuds här: 1200 euro för segrarna i de öppna klasserna.

Gamla världsmästarinnan Nona Gaprindashvili (Georgien) är klar favorit i damernas 65-grupp. Den yngre damgruppen är nog mer oklar på pappret, ratingfavorit är WGM Elvira Berend (Luxemburg).

Min egen grupp, Open 50+ (i praktiken herrar 50+) har 162 deltagare och verkar något svagare än ifjol då Predrag Nikolic vann före Rozentalis. I år finns ingen 2600-spelare i startfältet som istället toppas av Zurab Sturua (Georgien, 2556). Andrerankade Matamoros (Ecuador) är ett okänt kort för min del, medan tjecken Petr Haba är mer välbekant. Islandsdanske Henrik Danielsen är också en toppkandidat. Alla dessa är nyblivna 50-åringar, vilket gör att de känns extra farliga.

Den äldre öppna gruppen, 65+, är den största med 265 deltagare. Gruppen får nog betraktas som starkare, relativt sett. Favorit här ärAnatolij Vaisser (numera Frankrike) före Evgeny Sveshnikov (Ryssland). Den filippinske legendaren Eugenio Torre var anmäld men kom tyvärr inte till start.

Tävlingen ger absolut lite OS-känsla med pampig invigning samt spelare med olika hudfärger och från större delen av världen. En skillnad finns dock: När jag spelade Schack-OS (senast år 2000) så fanns ett evenemang i evenemanget som kallades “Bermudaparty”. Något sådant blir det nog inte här…

Ett ålderstecken(?), som jag i alla fall inte har lagt mig till med, är att ta med ett paraply för säkerhets skull. Det hade kanske varit bra här eftersom ett envist duggregn höll sig kvar under större delen av dagen. Fast när mitt första parti var avklarat – lätt vinst – så hade regnet upphört, kanske ett positivt tecken, trots allt…

Flera av svenskarna vann enkelt i första ronden. Partiet som jag tyckte mest om var följande: