NM: Dubbel svensk seger – fyra kvar i toppstriden

Publicerad 27 oktober, 2016 av Sverrir Thór

När Sverige åkte på den snöpliga 4-0 förlusten mot Island i Lag-EM i Reykjavík för knappt ett år sedan förlorade Erik Blomqvist mot IM Guðmundur Kjartansson. I NM i Sastamala hade han chansen att ta revansch. Svensken valde att spela fyrspringarspel som vit och fick snabbt en marginell fördel. När Kjartansson sedan valde att byta damer i ett kritiskt skede fick Blomqvist ett positionellt övertag och kunde tvinga fram en vinstställning där islänningen valde att ge upp i ett ganska hopplöst läge. Femte vinsten på sex partier och den tredje i följd visar att förlusten mot Vilka Sipilä var bara ett olycksfall i arbetet för Blomqvist som återigen visar storform.

Det blev en bra dag ur svensk synvinkel då även Axel Smith vann sitt parti. Han mötte en av Norges framtidsstjärnor, IM Johan Salomon som hittills har haft en ganska bedrövlig turnering och ligger sist med 1 poäng. Det förringar dock inte Smiths insats, han spelade ett mycket bra parti och pressade sin motståndare. Smiths pjäser var betydligt bättre koordinerade och när Salomon sedan tappade tråden kunde svensken hugga som en kobra och bärga vinsten.

Jon Ludvig Hammer och dansken FM Martin Percivaldi vann båda sina partier och liksom svenskarna går de som tåget. I synnerhet Percivaldi har imponerat och med en prestationsrating på 2660 är 17-åringen på god väg mot en GM-norm, eller åtminstone en IM-norm. Är det så att han enbart saknat rating för att bli IM så är han hemma nu då hans flytande rating just nu ligger på 2418. Percivaldi har dock kvar att möta de två svenskarna så han lär inte få det lätt mot slutet av turneringen.

Blomqvist är alltjämt i ledning med sina 5 poäng, en halva före Hammer och Percivaldi och en poäng före Smith på fjärde plats. Andra spelare är nu säkerligen avhängda.

I sjunde ronden möts de två svenskarna och det är Smith som har vit.

Turneringshemsidan